Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова бе изправена днес пред съда,

...
Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова бе изправена днес пред съда,
Коментари Харесай

Руският съд наложи глоба от 30 хиляди рубли на журналистката Марина Овсянникова

Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова бе изправена през днешния ден пред съда, откакто през вчерашния ден стачкува онлайн в ефир против войната в Украйна, предадоха Ройтерс и ДПА.

Съдът в московския регион Останкино дефинира санкция от 30 хиляди рубли (ок. 256 евро) за образуване на неразрешена обществена демонстрация, сподели говорителка на съда.

Според съветски медии другите разновидности за присъда на Овсянникова са били 10 дни задържане под стража или до 50 дни публично потребен труд. Първоначално поддръжници на младата жена се притесняваха, че тя ще бъде подведена под отговорност за клюка против съветската войска според признат наскоро нов закон, което би довело до присъда до 15 години затвор.

Видният публицист Алексей Венедиктов разгласява в " Телеграм " фотография на Овсянникова дружно с юриста й Антон Гашински в правосъдната зала.

ТАСС уточни, че съгласно материалите по делото за административно нарушавания журналистката е била глобена не за своята акция в телевизионното студио, а за отправения преди този момент видеопризив към участия в неразрешени протестни акции.

По време на новинарска емисия на Първи канал през вчерашния ден Марина Овсянникова се появи зад водещата на новините, като издигна антивоенен афиш и скандира срещу съветската инвазия в Украйна.

Междувременно в България пред съветското посолство се организира митинг в отбрана на журналистката.

На място се събраха български публицисти и украински жители, съобщи.

Всички споделят, че би трябвало да се поддържа смелостта да се споделя истината и свободата на словото, както и те да не се преследват от закона.

Френският президент Еманюел Макрон пък сподели, че страната му ще предложи поддръжка на съветската редакторка Марина Овсянникова, която се появи по време на новинарска емисия на съветската държавна телевизия Първи канал, с цел да осъди войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

" Предприемаме дипломатически дейности, с цел да ѝ предложим помощ посредством посолството ни или по различен метод ", сподели Макрон пред публицисти. Той добави, че ще повдигне въпроса за журналистката при идващия си телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин.

" Спрете войната. Не на войната ", скандираше протестиращата жена, появила се в кадър, до момента в който водещата на новините продължаваше да чете от аутокю.

Днес Кремъл назова нейния акт на противоречие " безчинство ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР