Руската православна църква ще разгледа предложението на министъра на отбраната

...
Руската православна църква ще разгледа предложението на министъра на отбраната
Коментари Харесай

Шойгу предлага да бъде канонизиран за светец Александър Соворов

Руската православна черква ще прегледа предлагането на министъра на защитата Сергей Шойгу и редица публични организации за канонизирането на съветския пълководец Александър Суворов. Това е декларирал пред ТАСС ръководителят на Синодалната комисия за канонизация на светци към Московската патриаршия, свещеник на Валаамския манастир Троицкият свещеник Панкратий (Жердев), предава Радио „ Свобода “.

Кога Шойгу е направил такова предложение, не се прецизира. Но съгласно епископа Руската православна черква ще би трябвало да събере материали за живота му и „ достоверна информация за съществуването или отсъствието на осъществени чудеса “, тъй като точно осъществяването на чудеса са приети от църквата като наложителен аршин една персона да бъде канонизирана.

Според съветската историография Александър Суворов е прочут съветски пълководец от втората половина на 18 век, генералисимус, принц на Италия и граф Римникски. Смята се, че той не е изгубил нито една борба по време на военната си кариера. Най-голяма популярност му носи присъединяване в руско-турските войни. Суворов взе участие и в потушаването на въстанието на Емелян Пугачов и в потушаването на Полското въстание през 1794 година В Полша той е упрекнат в изключителни жестокости, изключително при завладяването на предградията на Варшава - Прага. Суворов е един от командирите на Руската империя, чието име е прославено в Съветския съюз, в това число персонално от Сталин.

Не е изключено министърът на защитата Сергей Шойгу да е почерпил концепцията си за канонизиране на Суворов от събитие, случило се през 2001 година. Тогава Руската православна черква канонизира адмирал Фьодор Ушаков, който по същото време като Суворов, в края на 18 век, печели редица победи в стратегически значими борби в Черно и Средиземно море.

Превод:Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР