Руската православна църква обяви днес, че къса част от връзките

...
Руската православна църква обяви днес, че къса част от връзките
Коментари Харесай

Московската патриаршия скъсва отчасти връзките с Константинополската

Руската православна черква разгласи през днешния ден, че къса част от връзките си с Константинополската патриаршия, която тя укорява поради това, че желае да признае за автокефалията на една Украинска православна черква, която е самостоятелна от Москва, съобщи Агенция Франс Прес.

"На процедура всякога, когато Руската православна черква се намира в сложна обстановка, ние получаваме удари в гърба от страна на Констанстинополската патриаршия ", съобщи през днешния ден ръководителят на дипломацията в Московската патриаршия митрополит Иларион. В Украйна има черква, обвързвана с Москва, и черква, която е предана на Киевската патриаршия, самопровъзгласила се след независимостта на страната през 1992 година и която не е приета до момента от нито една православна черква по света, отбелязва Агенция Франс Прес. Константинополският патриарх Вартоломей не е оповестил публично решението си за признание на автокефална черква в Украйна, само че тази вероятност, която би разрешила на Украйна да се освободи от религиозното настойничество на Русия над част от поклонниците, е нетърпима за Московската патриаршия.

През септември Константинополската патриаршия прати двама емисари в Киев, което породи гнева на Руската патриаршия. "Константинополският патриарх навлезе в каноничната територия на Московската патриаршия, като прати двама свои екзархи в Киев ", сподели митрополит Иларион. Той даде през днешния ден конференция след оповестяването на две решения на Светия синод на Русия. Първо Светият синод разгласи в официално съобщение, че Московската патриаршия няма да взе участие повече в епископалните събирания, комисии и структури, управлявани от представители на Константинополската патриаршия. Второ в литургиите си църквите под контрола на Москва няма да се молят повече за Константинополския патриарх. Според Иларион тези решения могат да се оприличат на "скъсване на дипломатическите връзки " сред двете патриаршии.

Московската патриаршия бе заплашила да скъпа изцяло с Константинополската, в случай че тези "антиканонични действия " продължат. "Цялата отговорност за трагичните последствия от този ерес ще тегнат върху Вартоломей Първи и епископите, които го поддържат ", се споделя в официалното съобщение.

Руският патриарх Кирил, считан за съдружник на президента на Русия Владимир Путин, се опълчва твърдо на настояването за самостоятелност на Киевската патриаршия, която не е приета, само че е подкрепяна от проевропейките украински управляващи.
Светият синод на Руската православна черква предлага да се инициира всеправославно разискване по обстановката с опцията за даване на автокефалия на Киевската патриаршия от страна на Константинополската патриаршия, това заяви още през днешния ден митрополит Иларион, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ТАСС.

"Ние също по този начин се обърнахме в наше изказване до предстоятелите, към главите на локалните православни църкви с апел за иницииране на всеправославно разискване на обстановката в Украйна ", сподели той
По негово мнение разискването на обстановката с представители на всички локални православни църкви ще помогне за превъзмогване на нов ерес в православния свят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР