Руската петролна компания Лукойл предупреди, че може да спре производството

...
Руската петролна компания Лукойл предупреди, че може да спре производството
Коментари Харесай

Лукойл предупреждава за спиране на производството заради забранения износ на горива

Руската петролна компания " Лукойл " предизвести, че може да спре производството на горива в рафинерията си в Бургас " Нефтохим " поради неразрешения експорт на нефтопродукти от 1 януари 2023 година

" Липсата на опция за експорт на нефтопродукти, които не могат да се пласират ще докара до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това - до наложително прекъсване на производството ", се споделя в изказване на компанията.

То идва ден, откакто ръководещите оповестиха, че дерогацията (изключението) за България за импорт на съветски нефт в две стъпки - от 1 януари и от 1 март.

Отмяната от 1 януари на квотите за експорт на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, в действителност е равносилна на анулация на дерогацията още от декември, написа в известието на " Лукойл ".

Компанията споделя още, че това може да сложи бургаската рафинерия " в условия на нараснал софтуерен и логистичен риск " и да заплаши доставките на горива за българския пазар.

" Лукойл " приканва съответните институции " към разговор за намиране на изпълнимо безрисково решение ".

Дерогацията за импорт на съветски нефт от Европейския съюз на България през юни 2022 година Срокът ѝ беше закрепен от Брюксел до края на 2024 година , а неотдавна българският парламент до края на септември 2024 година

Решението за предварителното преустановяване на дерогацията от началото на идната година пристигна след поредност закани от ГЕРБ и Движение за права и свободи , че ще го създадат и напън към кабинета. Двете огромни партии в Народното събрание поддържат държавното управление на Николай Денков от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) , само че единствено ГЕРБ вземат участие с един министър.

Стигна се до гласоподаване в Народното събрание на предложение на ГЕРБ за незабавна анулация на дерогацията, което беше отхвърлено от ПП-ДБ, а ГЕРБ и Движение за права и свободи за следващ път предизвестиха, че може да отдръпват поддръжката си за държавното управление.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР