Руската операция в Украйна стремително прерасна в икономическа война на

...
Руската операция в Украйна стремително прерасна в икономическа война на
Коментари Харесай

Агресията на Москва в Украйна и ядрената сигурност - коментари от руски издания

Руската интервенция в Украйна стремглаво прерасна в икономическа война на Запада против Русия. По справедливи аргументи Москва няма опция да отвърне симетрично. Но това не може да остане без отговор, а в една толкоз остра битка се употребяват всевъзможни средства - тъй че Русия ще употребява това, което има, декларира политологът Фьодор Лукянов от страниците на московския официоз " Росийская газета ".

Съединени американски щати и съдружниците им имат преобладаващо превъзходство във финансово-икономическата сфера. Русия е известна със своята дарба и подготвеност да употребява военна мощ. Сложна композиция - на тази основа няма по какъв начин да се реализира силов баланс, нужен за определяне на какъвто и да било ред. Единствената относително постоянна база е класическото съответствие на силите, затвърдено с нуклеарния паритет. Стратегическата непоклатимост би трябвало да компенсира цялостния дисбаланс по другите посоки, заключава съветският аналитик.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заплаши наскоро Русия, че ще преразгледа безядрения статут на страната си. А към този момент от години разнообразни украински политици показват предпочитание да завладяват съветската Ростовска област, Воронеж, Кубан и да нанесат ракетен удар по Кримския мост, отбелязва " Взгляд ".

В слово пред Мюнхенската конференция по сигурността на 20 февруари Зеленски позволи, че Киев ще се откаже от Будапещенския меморандум. Документът от 1994 година наред с други съглашения планува отвод на Украйна от нуклеарните ѝ оръжия против гаранции за сигурност, припомня " Комерсант ".

На 23 февруари т. година украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели, че счита за неточност тогавашния отвод на страната от нуклеарните оръжия. Той в действителност увери, че страната му не възнамерява да сътвори нуклеарна бомба, само че аргументът за устрема на Киев да се снабди с оръжие за всеобщо поразяване бе измежду основанията за така наречен специфична интервенция на Русия в Украйна, показва вестникът.

Обвинения към Украйна, че желае да се снабди с нуклеарна бомба, " започвайки рискови игри ", насочи през вчерашния ден и съветският външен министър Сергей Лавров, взел участие посредством видеовръзка в две прояви в Женева. Според специалисти обаче опциите на Киев за основаване на нуклеарни оръжия значително са намалели след разпадането на Съветския съюз и през днешния ден Украйна е неспособна да създаде такива независимо, прибавя " Комерсант ".

Заплахата от нуклеарен спор тъкмо в този момент е по-близка отвсякога. Владимир Путин заплашва да употребява нуклеарни оръжия: той увеличи бойната подготвеност на съветската войска до най-високо ниво, откогато се разпадна Съветският съюз - до нападателна и отбранителна нуклеарна готовност. Това акцентират в изказване, поместено от " Новая газета ", Беатрис Фин, чиято организация - Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия (ICAN) - бе удостоена с Нобелова премия за мир през 2017 година, и Дмитрий Муратов, съветски публицист и правозащитник, лауреат на Нобеловата премия за мир за 2021 година

Путин сплоти старания с различен деспот - Александър Лукашенко от Беларус, с цел да нападне Украйна в нарушаване на интернационалните правила, в това число на Устава на Организация на обединените нации, и да разреши на Беларус да разположи на своя територия съветски нуклеарни оръжия. В цяла Русия, в цяла Европа и в целия свят хората излизат на улиците с искане да бъде спряна противозаконната и несправедлива война, пишат създателите на изказването.

Ядрената ескалация от последните дни е по-опасна, в сравнение с по време на Карибската рецесия. Русия е длъжна незабавно да вземе ограничения за деескалация. Москва би трябвало да анулира заповедта за повишение на бойната подготвеност на нуклеарните си сили, да изтегли войските си от Украйна, да се ангажира в никакъв случай да не разполага нуклеарни оръжия в Европа и да ликвидира своите нуклеарни сили, приканват нобелистите.

" Време е да се работи тъкмо в този момент. Може да не преживеем последваща нуклеарна рецесия ", предизвестяват те.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР