Руската компания Газпром обяви, че е спряла доставките на газ

...
Руската компания Газпром обяви, че е спряла доставките на газ
Коментари Харесай

Газпром спря доставките на газ за Нидерландия

Руската компания Газпром разгласи, че е спряла доставките на газ за Нидерландия, откакто енергийната компания GasTerra е отказала да заплати в рубли.

"Газпром изцяло спря доставките на газ за GasTerra заради неплащане в рубли ", се споделя в изказване на съветския газов колос, представено от БГНЕС.

Москва изиска клиентите от "недружелюбни страни ", в това число държави-членки на Европейски Съюз, да заплащат за нейния газ в рубли, което се възприема като метод да се заобиколят западните финансови наказания против централната ѝ банка, наложени поради спора в Украйна.

Газпром съобщи, че до 30 май не е получил заплащания за доставките на газ за Нидерландия през април, макар че е уведомил GasTerra, че от 1 април заплащанията би трябвало да се правят в рубли.

Частично държавната GasTerra съобщи в понеделник, че чака доставките на газ да бъдат прекратени, откакто "реши да не извършва едностранните условия на Газпром за заплащане ", защото те биха нарушили глобите на Европейски Съюз.

Прекъсването значи, че от през днешния ден до октомври на Нидерландия няма да ѝ бъдат доставени 2 милиарда куб. м газ, съобщи GasTerra, като добави, че "е планувала това, като е закупила газ от други места ".

Нидерландия е последната от поредицата европейски страни, които са наранени от прекъсването на съветския газ, като през май бяха прекъснати доставките за Финландия.

Нидерландия разчита на Русия за към 15% от доставките си на газ, което възлиза на към 6 милиарда куб. м газ годишно, твърди държавното управление.

Това е по-малко от междинния % за Европейски Съюз, който е 40%, само че сходно на други европейски страни, Нидерландия се стреми да понижи зависимостта си от съветската сила.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР