Руската инвазия в Украйна може би е задействала смущения на

...
Руската инвазия в Украйна може би е задействала смущения на
Коментари Харесай

Светът на прага на енергийна криза, подобна на петролните от 70-те години?

Руската инвазия в Украйна може би е задействала разстройства на енергийния пазар от порядъка на огромните петролни рецесии от 70-те години на предишния век, споделя пред CNBC Даниел Йергин, вицепредседател на IHS Markit.

Москва е един от най-големите експортьори на нефт в света.

Санкциите от страна на Съединени американски щати и нейните съдружници във връзка с финансовата система на Русия към този момент задействаха реакция против съветския нефт от страна на банки, купувачи и превозвачи.

Йергин, който също по този начин е създател и историк в региона на енергийните пазари, споделя, че макар че съветските енергийни артикули не са били глобени от страна на Съединени американски щати и други страни, може да се стигне до отсъствието на огромни количества съветски нефт на пазарите. Страната изнася към 7.5 млн. барела нефт и рафинирани артикули на ден.

“Това ще бъде едно в действителност огромно разстройване във връзка с логистиката, а хората ще търсят нефт,” споделя Йергин. “Това е рецесия на предлагането. Логистична рецесия. Криза с разплащанията, която може да доближи мащабите на случилото се през 70-те години на предишния век.”

Той твърди, че положителната връзка сред държавните управления, които постановат глобите, би могла да предотврати най-лошия вероятен сюжет. “Правителствата би трябвало да дават изясненост,” споделя Йергин.

Той също по този начин отбелязва, че страни членки на НАТО получават към половината от износа на Русия. “Част от тези доставки ще бъдат нарушени,” счита Йергин.

Предпазливост към съветския нефт

Йергин споделя, че има “де факто” наказания, които възпират съветския нефт от пазарите, макар че енергийните артикули не са били глобени съответно. Купувачите са внимателни във връзка с съветския нефт поради оттегляне на банки, пристанища и транспортни компании, които не желаят да нарушават глобите.

От JPMorgan пресмятат, че за 66% от съветския нефт мъчно се намират купувачи и че цените на суровия нефт може да доближат 185 $ за барел до края на годината, в случай че предлагането от Русия продължи да се нарушава.

“Това може да е най-лошата рецесия от ембаргото върху арабския нефт и революцията в Иран през 70-те години,” споделя Йергин. И двете събития представляваха съществени разтърсвания за петролния пазар през това десетилетие.

През 1973 година производителите на нефт от Близкия изток стопираха доставките за Съединени американски щати и други западни страни в символ на възмездие против оказаната помощ в арабско-израелската война от същата година.

Веднага настъпи дефицит на нефт, американците се редяха на бензиностанциите, а цените на бензина скочиха. Другото разтърсване беше вследствие на революцията в Иран през 1978-1979 година, която докара до свалянето на шаха на Иран.

Големи петролни компании, като BP и Exxon Mobil, оповестиха, че приключват активността си в Русия. Цената на петрола от сорта Урал, който Русия изнася, падна внезапно, спрямо тази на Брента.

“Това, което не сме виждали преди, е огромният въпрос с репутацията и фирмите, които не желаят да вършат бизнес с Русия,” споделя Йергин. Петролните компании се отхвърлят от огромни вложения, за които може би са отделили години и са имали стотици наети чиновници в Русия.

“Владимир Путин унищожи за седмица това, което градеше в продължение на 22 години - стопанска система, която на процедура беше интегрирана в световната стопанска система. Сега, откакто това се случи, Русия е изключена от световната стопанска система,” споделя той.

Приближаващи проблеми на пазара

Според Йергин разстройствата на пазара идват в миг, когато към този момент има прочут напън върху предлагането. Групата ОПЕК+, в която влизат страните от ОПЕК, Русия и други, реши през вчерашния ден да продължи с сегашния индустриален график. Групата прибавя по към 400 000 барела на ден на пазара всеки месец, до момента в който реализира избраните цели през юни.

Проблемите на клиентите на Русия се ускоряват и от повишаването на природния газ в Европа. Континентът е най-големият клиент както във връзка с петрола, по този начин и във връзка с газа.

Цените на петрола към този момент се повишаваха, когато Русия вкара танковете си в Украйна предишния четвъртък. Брентът се търгуваше на цена от над 116 $ за барел през вчерашния ден, преди цената да отстъпи от тези равнища на фона на появилата се информация, че Иран може да предоговори нуклеарната си договорка. Това би могло да върне 1 млн. барела ирански нефт на пазара.

Енергийни анализатори споделят, че е мъчно да се каже до каква степен ще бъде обиден съветският нефт. От Белия дом обявиха, че въпреки към този момент да няма наказания върху енергийните артикули, те също са алтернатива.

IHS Markit ще провежда годишната енергийна конференция CERAWeek в Хюстън през идната седмица. На нея ще вземат участие ръководители на доста енергийни компании, включително Chevron, Exxon Mobil, Total, Occidental Petroleum и ConocoPhillips. Основната тематика се чака да бъде по какъв начин ще бъде сменен съветският нефт.

“Мисля, че приказваме за загубата на 2-3 млн. барела на ден,” споделя Джон Килдъф, сътрудник в Again Capital. Според калкулации на Bank of America за всеки 1 млн. изгубени барели от пазара цената на Брента може да нараства с 20 $ на барел.

Килдъф чака съветският нефт да продължи да тече по тръбопроводите към Китай. От Пекин оповестиха, че няма да се причислят към глобите против Русия. Анализатори настояват, че суровият нефт, който се транспортира с танкери, е по-вероятно да търси купувачи.

“Този път ние отрязваме сами петрола. Това е самоналожено ембарго,” споделя Килдъф. “Ударът този път е на купувачите, а не на доставчиците. Ако не може да се финансира и не може да се получи възнаграждение за него, няма метод руснаците да го продават.”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР