Руската икономика преминава на качествено ново ниво на развитие -

...
Руската икономика преминава на качествено ново ниво на развитие -
Коментари Харесай

Путин предложи нов икономически модел на Русия

Руската стопанска система минава на качествено ново равнище на развиване - тя няма да зависи от външни условия и търсене, а сама ще ги образува. Това съобщи Владимир Путин по време на речта си на Петербургския интернационален стопански конгрес (ПМИФ). Президентът означи, че тактиката, определена от страната след въвеждането на западните наказания, е проработила и позитивните макроикономически трендове набират скорост.

Руският президент Владимир Путин приказва в петък на пленарната сесия на ПМИФ. Речта му беше отдадена на развиването на Русия и проектите на страната в разнообразни области. По-голямата част от речта беше за стопанската система - президентът приказва за това по какъв начин съветската икономическа система устоя на натиска на глобите, за поддръжката на бизнеса, опцията за връщане на отпътувалите международни марки, измененията във външната търговия и уточни каква би трябвало да бъде новата съветска стопанска система като по принцип.

Путин счита, че вътрешната стопанска система би трябвало освен да реагира на пазарните условия, само че и сама да генерира търсене. „ Всъщност приказваме за преход към качествено ново равнище на развиване – суверенна стопанска система, която освен дава отговор на пазарните условия и се преценява с търсенето, само че и сама образува това търсене “, сподели президентът. “Такава стопанска система, постоянно наричана стопанска система на предлагането, включва широкомащабно създаване на индустриални сили и бранша на услугите, необятно публикувано подсилване на инфраструктурната мрежа, развиване на напреднали технологии, основаване на нови съвременни индустриални мощности и цели промишлености, в това число и в тези области, в които към момента не сме се посочили уместно, само че благоприятни условия за това – научни благоприятни условия, креативност – сигурно имаме ”, добави той.

Президентът е уверен, че „ стопанската система би трябвало да стане стопанска система на високите заплати с нови условия към системата на професионалното обучение, с повишение на продуктивността на труда, в това число посредством автоматизация и нови системи за ръководство, с висококачествени модерни работни места и условия на труд. "

Президентът назова второто тримесечие на 2022 година най-трудния интервал за съветската стопанска система след началото на СВО, само че добави, че определената тогава тактика е проработила и набира скорост - управляващите съумяха да поддържат виновна и уравновесена парична политика. Той особено означи невиждано ниската безработица от 3,3%.

Социална помощ

Финансовите благоприятни условия на страната, увери президентът, ѝ разрешават да поддържа постоянен курс към поддържане на обществената правдивост и понижаване на бедността. Миналата година 1,7 милиона души излязоха от бедността в Русия и обезпечаването на обществена правдивост се трансформира във значим фактор за сполучливото превъзмогване на проблемите. Властите дават целева помощ на най-бедните жители, приходите им са нарастнали с към 30% през годината, а равнището на беднотия е под двуцифрената граница - възлиза на 9,8%.

Путин подсети още, че от 1 януари 2024 година минималната заплата ще бъде увеличена с 18,5%, което ще бъде доста по-високо от инфлацията. Индексирането ѝ в Русия продължава с по-бързи темпове, с цел да се усили разликата сред минималната заплата и екзистенц-минимума. Така от 1 януари 2023 година минималната работна заплата беше увеличена с 6,3% до 16 242 рубли на месец, затова от 1 януари 2024 година неотложно ще бъде осъществена друга индексация с 18,5%. В същото време президентът означи, че до 2030 година минималната работна заплата би трябвало да се усили най-малко двойно. След това той изрази убеденост, че това ще бъде спомагателен тласък за растежа на заплатите в страната като цяло.

Президентът предложи още детските надбавки да се изплащат за целия интервал, за който са назначени, даже и при нарастване на фамилния приход. Друга самодейност на президента е в поддръжка на жителите, които се грижат за деца с увреждания. „ Днес те също имат право на компенсации единствено в случай че не работят, нямат различен източник на приходи. Дори в случай че желаете да спечелите спомагателни пари, не можете да извършите това - тогава ще загубите надбавката. Необходимо е, несъмнено, да се отстранен тези ограничавания, а точно: да се резервира компенсацията за грижи за ненапълно работно време на такива жители. И с цел да няма несъответствия тук, е належащо в закона да се закрепи понятието „ частична претовареност “, сподели Путин.

Изпитание за устойчивост

В речта си президентът напомни, че единствено преди година настроенията в съветските бизнес среди бяха доста, доста внимателни. И тази година икономическият напредък е забележим: през април брутният вътрешен артикул набъбна с 3,3% на годишна база, а в края на годината може да добави повече от 1%. През април също се следи растеж в промишлеността. Освен това размерът на продукцията в преработващата индустрия през януари-април надвишава миналогодишните стойности с 2,9%, макар че точно тази област беше подложена на най-силен удар заради разкъсването на връзките и вериги на съдействие.

Държавният глава похвали и банките, издържали тестването за устойчивост. През 2022 година размерът на кредитирането на юридически лица е добавил 14,3%, а на физически лица - 9,5%. Темпът на напредък на заемите за юридически лица през април 2023 година към този момент е 17,1%, а за физически лица - 12,9%. „ Това са положителни индикатори “, сподели Путин, като добави, че ипотеките порастват с по-бързи темпове, растежът им е 18%.

Доставките на агропромишления комплекс на Русия през 2022 година в чужбина демонстрираха нов най-много - повече от 41 милиарда $. Според президента Русия непроменяемо е измежду петте най-големи експортьори на зърно от 10 години, от 2016 година е най-големият снабдител на пшеница и твърдо заема първото място на международните пазари.

„ Има съображение да считаме, че тази година нашите компании ще създадат още една крачка напред: ще пренапишат и актуализират върха за износа на тази просвета. В същото време Русия ще взе участие интензивно в обезпечаването на световната продоволствена сигурност и ще оказва помощ на страните, в това число африканските, които изпитват дефицит на храна “, акцентира Путин.

Говорейки за обстановката в региона на петрола и газа, президентът означи, че Русия последователно минава от европейски към други пазари. Тук не виждаме никаква злополука “, акцентира президентът. Според него сегашната обстановка принуждава нашите компании да работят по-енергично: да търсят нова логистика, да търсят нови сътрудници, да получават активи в чужбина, да рафинират нефта в петролни артикули. „ Като цяло съветският пазар на петрол и газ е в положително положение и има отлични вероятности за развиване “, сподели Путин.

Държавният глава също даде обещание на съветския бизнес да понижи административния напън: „ Смятам, че в случай че един бизнес не е обвързван с високи опасности от увреждане на жителите или околната среда, тогава той въобще не би трябвало да бъде проверяван, нито рутинно, нито извънпланово. Профилактичните ограничения стигат ”, добави той.

Преход към домашно

Държавният глава обърна внимание и на тематиката за отдръпналите се от Русия непознати марки. Предвиждаше се страната да се върне към затворена стопанска система, напомни Путин. „ Миналата година ни предвидиха, че под натиска на глобите Русия ще се върне към затворена, административно-командна стопанска система. Но ние, както знаете, избрахме пътя на разширение на свободата на предприемачеството и практиката сподели, че постъпихме безусловно вярно. Животът го е потвърдил “, сподели президентът.

Друг тласък за бизнеса беше замяната на транснационалните корпорации, които напуснаха съветския пазар. Путин акцентира, че Русия " не е изгонила никого ", задграничните компании са били принудени да изоставен заради мощен санкционен напън.

Той означи, че под доста непознати марки от дълго време се продават артикули, които са напълно създадени в съветски уреди. Освен това облагата от подобен бизнес остава в страната. „ Ако първоначално нашите бизнесмени, бих споделил, бяха доста обезпокоени от отдръпването на западни компании, в този момент те заемат освободени индустриални мощности и обекти в търговски центрове. Някои дребни, по този начин наречени нишови марки, които преди продаваха облекла, обувки и други артикули през обществените мрежи, в този момент отварят свои магазини “, сподели президентът.

Повечето чужденци напуснаха този бранш, освобождавайки до 2 милиона квадратни метра търговски площи и ниша за 2 трилиона рубли.

" Тесни места "

Сериозно внимание беше отделено и на инфраструктурните проблеми. „ Ще продължим да построяваме и надграждаме инфраструктурни уреди: пътища и железопътни линии, надлези, мостове. Ще продължим да разчистваме тесните места. Разбира се, във фокуса а вниманието ни ще бъде увеличението на опциите на морските пристанища, граничните контролно-пропускателни пунктове “, сподели той. Президентът означи, че размерът на строителните работи пораства към този момент пета поредна година.

Също по този начин страната ще обнови комерсиалния флот през идващите пет години, за това се възнамерява да се построят 260 кораба, средствата за това ще бъдат събрани от Фонда за национално богатство. Президентът приказва и за проектите за утрояване на размера на износния трафик по маршрута “Север-Юг ”, а в източното направление със 100 милиона тона по отношение на 2022 година

Що се отнася до задграничните сътрудници, за тях ще бъде по-лесно да откриват банкови сметки. Те „ даже не се нуждаят от персонално наличие “, макар че ще би трябвало да съблюдават всички условия на по този начин нареченото законодателство против прането на пари.

Пети в света

През идващите години Русия освен ще резервира шестото място измежду десетте най-големи стопански сили в света, само че и има късмет даже да се изкачи по-високо, сподели президентът по време на речта си: „ Няма подозрение че през идващите години ще запазим това в действителност шесто място във връзка с Брутният вътрешен продукт по паритет на покупателната дарба. Това са Китай, Съединени американски щати, Япония, Индия, Германия и Русия. ”

В същото време президентът означи, че в този момент се следят отрицателни процеси в локомотива на европейската стопанска система - Германия - чака се стопанската система да спадне с 0,7%, безработицата и инфлацията порастват.

Денацификацията на Украйна ще продължи

Освен за стопанската система президентът приказва и за хода на СВО. Той сподели това още по време на връзка с публицисти след пленарното съвещание. Украинските войски не реализираха триумф в нито едно от направленията на контранастъплението и понасят огромни загуби. В същото време той означи триумфите на съветските военни, които унищожиха пет американски зенитно-ракетни комплекса “Пейтриът ” край Киев.

Путин също по този начин предизвести, че в случай че Украйна не спре офанзивите на съветска територия, страната ще обмисли основаването на " хигиеничен кордон " на украинска територия. „ Те просто би трябвало да схванат накъде вървят. Ние работим по военни цели с високопрецизни оръжия с огромен обхват, огромна мощ и напредваме в тези области. Достатъчно е да видите по какъв начин се унищожават оръжейни хранилища, разположението на персоналния състав, в това число задгранични наемници, задоволително е да видите по какъв начин работи нашата техника в тази зона. Винаги има отговор, просто ние постоянно даже не го популяризираме, само че той е сензитивен, този отговор и врагът знае за него “, сподели Путин.

Модераторът на полемиката, политологът Дмитрий Саймс, сподели на Путин, че най-голямо неспокойствие на „ груповия Запад “ провокира изказването на съветския президент за нуждата от денацификация на Украйна: „ Какво говорите? Зеленски е евреин. Той е законно определен президент и е явно, че е на страната на всичко положително - западно, против всичко неприятно - съветско. А твърдите, че е на страната на нацистите. Как ще отговорите на това? ”

„ Имам доста другари евреи от детството. Те споделят: Зеленски не е евреин, това е срам за еврейския народ. Това не е смешка, не е подигравка, разбирате ли? В последна сметка неонацистите, последните на Хитлер, са издигнати на подиума като герои на Украйна през днешния ден. Холокостът е унищожаването на шест милиона евреи, милион и половина бяха унищожени в Украйна и на първо място от ръцете на Бандеровците “, отговори Путин.

Президентът напомни, че Русия е потърпевша повече от другите в битката против нацизма и в никакъв случай няма да не помни това. Затова една от основните задания на Русия в хода на СВО е денацификацията на Украйна. „ Имаме цялостното право да считаме, че поставената от нас задача за денацификация на Украйна е една от основните “, сподели той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР