Руската икономика показва забележителна устойчивост досега, независимо от 9-те вълни

...
Руската икономика показва забележителна устойчивост досега, независимо от 9-те вълни
Коментари Харесай

В какво се състои удивителната устойчивост на руската икономика“

Руската стопанска система демонстрира забележителна резистентност до момента, без значение от 9-те " талази " от наказания. До това умозаключение стига френският бизнес седмичник Chalande в оповестен през вчерашния ден преглед на икономическото развиване на Русия през последните 12 месеца.

" Всички интернационалните анализатори, които предвидиха спад на съветската стопанска система с най-малко 8% за предходната година, направиха голяма неточност в личните си преценки ", отбелязва изданието в своя преглед, озаглавен " Удивителната резистентност на съветската стопанска система ". Снижението на брутния вътрешен артикул (БВП) на Русия през 2022 година, спорд последната прогноза на МВФ не надвишава 2,2% (а по предварителна оценка на Росстат е 2,1%). Освен това, съгласно прогнозите на МВФ, Брутният вътрешен продукт на Русия ще нарасне тази година с 0,3%, а идната - с 2,3%.

" Русия удържа на ударите, Украйна - не ", установи френското издание, сравнявайки икономическите резултати за 2022 година на двете страни, и акцентирайки, че Брутният вътрешен продукт на Украйна се е сринал с 34,9% по предварителни оценки.
 Спадът на Брутният вътрешен продукт на Русия за 2022-а се оказа много по-малък от плануваното
Спадът на Брутният вътрешен продукт на Русия за 2022-а се оказа много по-малък от плануваното

Централната банка усъвършенства прогнозата си за стопанската система на страната за тази година

Сред достиженията на съветската стопанска система, френското седмично бизнес издание отбелязва по-специално " забележителния растеж при производството на военна техника ", както и " отлични резултати в селското стопанство ", където е събрана " рекордна зърнена годишна продукция ".

" Устойчивостта беше обезпечена и от значими държавни ограничения в поддръжка на промишлеността и потребителите ", показва изданието. Пенсиите и минималните заплати, отбелязва седмичникът, бяха нараснали с 10%, а бизнесът получи " великодушна поддръжка ".

Покриването на растежа на бюджетните разноски, отбелязва Chalande, стана допустимо със средства от държавни фондове, попълвани от доходи от експорт на енергоносители. В същото време, акцентира седмичникът, " бюджетният недостиг на Русия продължава да е (доста) по-нисък, в сравнение с в страните от еврозоната ".

Енергичните ограничения на Централната банка на Русия ръководена от Елвира Набиулина, отбелязва списанието, станаха определящ фактор за финансовата резистентност на страната. В обявата на основата на експертни отзиви се споделя, че " дейностите на Руската централна банка помогнаха за спасяването на рублата ". Стабилността на рублата се дължи и на забележителните резултати на Русия във външната търговия ", написа седмичникът.

" Парадоксът в тази ситуация е, че тези резултати частично се дължат на санкционните ограничения на Запада. Купувайки по-малко от чужбина заради западните ограничавания и продължавайки да изнася енергоносители, Русия съумя да доближи исторически максимален търговски остатък. "

Освен това, " без значение от глобите и отдръпването от страната на доста западни компании, животът на съветските консуматори малко се е трансформирал ", добавя френското издание.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР