Руската федерация активно подновява шпионската си война със Запада, а

...
Руската федерация активно подновява шпионската си война със Запада, а
Коментари Харесай

Financial Times: Русия активира най-голямата си шпионска мрежа след Студената война

Руската федерация интензивно възобновява шпионската си война със Запада, а приключването на диалога сред немски офицери за предаване на крилати ракети в Украйна е единствено последният образец за това, разясняват в редакцията на английския вестник The Financial Times, представен от ИА Фокус.

" Играта на котка и мишка се възобнови. Руската интензивност е толкоз висока или даже по-висока, в сравнение с бе в годините на Студената война. Руското разузнаване е голяма машина и още веднъж прави това, което постоянно е предписание ", настояват представители на западно разузнаване.

Почти всяка седмица се появява информация за загадка интервенция, която демонстрира какъв брой надалеч са проникнали съветските разследващи служби в Европа след началото на войната в Украйна.

Очевидното усилване на ръководените от Кремъл разследващи интервенции демонстрира ново доверие измежду съветските шпиони след унизителните неуспехи, с които се сблъскаха при започване на 2022 година, настояват чиновници на разузнаването и анализатори.

Първо западните служби разкриха проектите на Москва за навлизане в Украйна. Когато съветските танкове започнаха да се придвижват към Киев, европейските столици изгониха 600 дипломати, към 400 от които се смятаха за шпиони. Идентифицирани бяха и няколко " незаконни " руснаци – сътрудници, работещи без дипломатическо покритие. Когато съветското нахлуване спря, Путин сложи висши ръководители на Федералната работа за сигурност (ФСБ) под домакински арест за груба неточност при оценката на равнищата на украинската опозиция.

Оттогава главните съветски разследващи организации - ГРУ, ФСБ и СВР - прегрупираха и преструктурираха своите шпионски интервенции, с цел да подобрят възможностите на Москва в стандартните военни интервенции.

Приоритетите остават същите като преди войната: крадат западни секрети, разделят НАТО и подкопават поддръжката за Украйна. Но методите са станали по-изобретателни за компенсиране на разрушените шпионски мрежи в Европа и заобикаляне на рестриктивните мерки за руснаците, работещи на Стария континент.

" Те (руските разследващи служби – бел. ред.) в действителност трябваше да трансформират метода си на деяние – да прибягнат до други принадлежности ", изяснява източник на изданието.

Руските секрети интервенции в този момент включват задгранични жители, свързани с политиката, бизнеса и проведената престъпност, като сръбската тайфа, която провежда бягството Артем Ус - обвързван с Кремъл предприемач, задържан в Италия по съмнение в продажба на американски военни технологии на Москва.

" (Посредниците – бел. ред.) може да не знаят, че работят за руснаците, може да са нарушители или други хора, на които им се заплаща ", добавя представителят на западното разузнаване.

Кремъл също оказва напън върху съветските изгнаници и други съперници, избягали в чужбина след началото на войната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР