Руската фармацевтична наука успя бързо да реши най-сложния проблем и

...
Руската фармацевтична наука успя бързо да реши най-сложния проблем и
Коментари Харесай

Руската ваксина за К-19 се сблъска с голям производствен проблем

Руската фармацевтична просвета съумя бързо да реши най-сложния проблем и да сътвори няколко разновидността на имунизацията за ковид, написа

Изглеждаше, че всичко е доста просто и би трябвало единствено да се откри тяхното всеобщо произвеждане, да осигурим себе си и да заработим за експорт. Но тук породиха единствено проблеми. Ще може ли Русия да имунизира цялото население на страната и да осребри научните си достижения?

Русия беше една от дребното страни, които съумяха независимо да разработят ваксина против COVID-19. При това не една, а три ваксини едновременно от разнообразни научни институти. Векторната ваксина Sputnik V, която е създадена от Московския център ''В.И. Гамалей''.

През октомври Министерството на здравеопазването записва втората ваксина - пептидния препарат EpiVacCorona, създаден от Новосибирския теоретичен център ''Вектор''. И най-после, и третата ваксина е на път - жива ваксина от Центъра за проучване и създаване на имунобиологични артикули "Чумаков ". Тя е в последния си, трети стадий на тествания.

Това, че Русия съумя да сътвори свои лични ваксини против инфекцията, която обърна целия свят с краката нагоре и го въвлече в бездната на икономическата рецесия, единствено по себе си е огромна заслуга на съветските учени и експерти. Изглежда, че в този момент най-важното е да се извършат тестванията и тогава остава единствено да се инжектира чудодейно средство на всеки човек на планетата, след което можете да забравите за пандемията вечно.

Обещанието на Денис Мантуров обаче, че 30 млн. дози от имунизацията ще бъдат създадени в Русия до края на 2020 година, няма да бъде изпълнено. Най-вероятно ще има 10 пъти по-малко дози.

Производството на локалната ваксина е изправено пред неповторими провокации: беше належащо допустимо най-бързо да се откри екип от учени, които да поемат всички опасности с създаването на ваксина и софтуерен потенциал, който да може да създаде нужния брой дози. Ако първото го има в Русия, то с второто има известни компликации отбелязва доцентът от катедрата по статистика на PИУ ''Г. В. Плеханов'' Олга Лебединская.

На процедура се оказва, че Русия към този момент не е в положение да създаде толкоз ваксина, колкото й е належащо. В страната живеят 146 млн. души, а за един руснак са нужни 2 дози от имунизацията. Въпросът какъв брой дълго работи имунизацията и какъв брой постоянно е належащо да се имунизира е оставен отвън скоби.

Засега са оповестени проектите за произвеждане единствено на имунизацията Sputnik V. През ноември ще бъдат създадени единствено 0,5 млн. дози, през декември и януари те ще създадат още по 1,5 млн. дози, от февруари ще стартират да създават 3 млн. дози на месец, а едвам от април ще пуснат 6 млн. дози на месец. Оказва се, че от ноември 2020 година до края на 2021 година ще бъдат създадени 63 млн. дози от имунизацията.

Това явно не е задоволително, с цел да се имунизират всички руснаци, като се има поради, че те би трябвало да бъдат имунизирани два пъти. Всъщност от 146 милиона руснаци единствено 20% от популацията ще може да имунизира два пъти с имунизацията Sputnik V.

Има, несъмнено, огромни очаквания, че и другите две ваксини скоро ще бъдат всеобщо създадени. Ще имат ли те по-голям индустриален потенциал от Sputnik V? Дори производителите на трите ваксини да съумеят да доближат идентични индустриални размери, това отново ще покрие потребностите на единствено 80% от съветското население.

Засега дават обещание, че втората ваксина "EpiVacCorona " от "Вектор " ще влезе в гражданско обращение до края на тази година, само че до януари ще бъдат създадени единствено 50 000 дози. Все още не е ясно какъв брой бързо ще се усили производството на тази ваксина. За третия артикул индустриалните проекти са още по-неясни.

Всичко ни изглеждаше просто - би трябвало да вземете лабораторния правилник от разработчиците, които имат записано уверение, да дойдете на индустриалната площадка и да започнете да произвеждате имунизацията, от която всички се нуждаят в огромни количества. Но сред лабораторните и индустриалните индустриални технологии се появи огромна отдалеченост.

И към този момент единствено няколко компании с задоволителна научна подготвеност в комплицираната област на трансфер на биотехнологиите могат да извършат прехода от една технология към друга.

За страдание, този дребен индустриален размер се дължи на неналичието на техническа опция за увеличение на производството на ваксини. Да, няма задоволително биореактори с вярната рецептура и доза. Тоест, в този момент има единствено условна рецепта за имунизацията. Всички декларирани производители - ''Биннофарм'', ''Р-Фарм'', ''Генериум'' интензивно купуват биореактори, само че към момента е отворен въпросът за отстраняването на грешките споделя Олга Лебединская.

Според нея производството на ваксини се отличава с особеното си съоръжение и колкото повече ваксини има, толкоз повече са опциите за произвеждане.
Обикновено лишава една година, с цел да се сътвори такова всеобщо произвеждане, само че в този момент имаме единствено няколко седмици. Именно заради този проблем обещанието на Мантуров да създаде 30 млн. дози до края на годината няма да се извърши, отбелязва Лебединская.

Единственият проблем, който Русия би трябвало да реши, с цел да стартира всеобщо произвеждане на ваксини против ковид, е неналичието на съоръжение, сподели Владимир Путин в края на октомври. Има избрани проблеми, свързани с съществуването или отсъствието на несъмнено количество съоръжение - хардуер както се споделя - за разполагането на всеобщо произвеждане, сподели Путин.

В Русия се употребява основно задгранично съоръжение за производството на ваксини против ковид, съобщи в ефира на телевизионния канал "Русия 1 " претендентът на биологичните науки, и член на РАН Алексей Дейкин. Ето за какво президентът на страната даде инструкции за усилване на работата по създаването на съветски устройства за основаването на ваксини.
Изграждането на фабрики от нулата за производството на съвсем 300 млн. дози ваксини годишно (за цялостно обезпечаване на популацията на Русия) е прекомерно дълго и е непостижимо финансово. За да се форсира процесът, е належащо да се преоборудват съществуващите мощности на страната за произвеждане на ваксини против Коронавирус. И най-вероятно в ущърб на другите препарати, които се създават в тези предприятия.

Дейкин сподели, че казусът е, че на фармацевтичните компании не може да бъде подредено да преориентират производството си. Освен това Русия би трябвало да купува задгранично съоръжение, добави той. По явни аргументи не е толкоз елементарно да се купи това съоръжение в този момент. И освен заради съществуващите логистични проблеми, само че и заради голямото търсене на това съоръжение по целия свят.

Всички водещи страни в този момент са фокусирани върху единствено едно нещо - или основаването на ваксина, или закупуването на лиценз за произвеждане на ваксина и бързо увеличение на нейното вътрешно произвеждане.

Русия, имайки на разположение ваксини, може да забогатее от техния експорт. За да разберем: единствено в Индия има 1,3 милиарда души, които се нуждаят от най-малко 2,6 милиарда дози ваксина (двойна ваксинация).

Цената на съветската коронавирусна ваксина няма да надвишава $13 за доза, сподели ръководителят на ФАС Артемьев. Тоест, две имунизации ще костват $26. Или единствено от Индия Русия може да завоюва $34 милиарда А има още доста азиатски и южноамерикански страни и цялостен лист страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, които може да предпочетат съветската ваксина пред американската. За съпоставяне, страната ни печели към $261,53 милиарда от продажбата на петрол и газ.

Търговската цена на съветската ваксина Sputnik V ще бъде оповестена едвам идната седмица. Обещава се, че тя ще бъде доста по-ниска от тази на задграничните съперници и това е голямо преимущество за бъдещия експорт. Обявената цена за доза от $19,50 е от Pfizer и $25-37 от Moderna значи, че нужните две дози ще костват $39 и $50-74 на човек.

Ясно е, че износът на съветската ваксина ще е евентуална златна мина. Има красноречиви образци за експорт на съветски ваксини. Например, Центърът „ Чумаков “, създава една от най-хубавите ваксини в света против жълта тресчица и я изнася в доста страни по света, където съществува тази зараза, и от това получава доста пари.

През шейсетте години, когато имаше най-голямата пандемия на полиомиелит, ваксина против това заболяване е създадена от същия център под друго име. Изнесохме го в големи количества и благодарение на него спряхме епидемията в Япония и други страни, споделя професорът и началник на лабораторията по биология и индикация на арбовируси на Изследователски институт по вирусология „ Д. И. Ивановски'' Александър Бутенко.

Днес обаче се изисква голямо количество ваксини, тъй че износът на съветски ваксини против ковид е вероятен, само че не и в този момент. В момента е значимо да се създават допустимо най-вече ваксини по целия свят, с цел да се имунизират колкото се може повече хора. Първо, належащо е да се спре честотата на болесттите.

И тогава ще пристигна и втория миг - да спечелим пари от това огромно достижение на съветската просвета. Освен това Русия е похарчила колосални пари от бюджета си за битка с пандемията и икономическите последствия, счита вирусологът. Предвид сериозността на казуса и нуждата да се имунизират милиарди хора по планетата допустимо най-бързо, Русия е подготвена да продаде своите неповторими технологии за имунизацията против ковид на други страни. Това обаче не е благотворителна акция.

От продажбата на лицензи за произвеждане на ваксини в разнообразни страни, страната ни може да печели.

Русия не се е отказала да навлезе на интернационалния пазар, който се прави оценка от специалистите на $100 милиарда годишно, сподели президентът. Според него Русия е подготвена "да обезпечи продажбата на интелектуална благосъстоятелност ", както и да създава имунизацията на непознати обекти. Но без ущърб на имунизацията в самата Русия - желая да подчертая, защото към момента би трябвало да закупим или създадем това съоръжение, а ние сме подготвени да работим с задгранични сътрудници, изясни Путин.

Тъй като нямаме задоволително лични благоприятни условия да имунизираме 143 млн. руснаци, други страни могат да компенсират дефицита на ваксини в Русия. Руският фонд за директни вложения, който оказа помощ за създаването и популяризирането на имунизацията, споделя, че ще създаде 500 млн. дози през 2021 година. Това ще стане допустимо точно поради производството в чужбина.

Ваксината Sputnik V към този момент има индустриални съглашения с четири страни - Китай, Южна Корея, Индия и Бразилия. Но всеки ден има още хора, които желаят да закупят лиценза за произвеждане на съветската ваксина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР