Руската държавна корпорация Росатом постигна споразумение за сътрудничество с Framatome

...
Руската държавна корпорация Росатом постигна споразумение за сътрудничество с Framatome
Коментари Харесай

Според Борисов: Русия, САЩ и Франция участват за АЕЦ Белене, но Росатом е с водеща роля

" Руската държавна корпорация " Росатом " реализира съглашение за съдействие с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в границите на процедурата за избор на стратегически вложител за плана АЕЦ " Белене " в България ". Това написа министър председателят Бойко Борисов в персоналния си профил във Фейсбук.
Според написаното, трите компании - съветската, френската и американската, ще вземат участие дружно в процедурата за избор на стратегически вложител за " Белене ". Но изискването е " Росатом " да стане стратегически сътрудник, а General Electric ще се смята за сътрудник с турбогенераторната апаратура. Framatome SAS пък ще е сътрудник с оборудването за Автоматизираните системи за ръководство на софтуерните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала, излиза наяве от обяснението на Борисов.
По-рано " Росатом ", Framatome SAS и General Electric влязоха в късия лист от пет претенденти за реализирането на плана АЕЦ " Белене ", дружно с Китайската национална нуклеарна корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro Nuclear Power Corporation - KHNP).
" Росатом " към този момент сполучливо си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по интернационалните планове като АЕЦ " Пакш 2 " в Унгария и АЕЦ " Ханхикиви 1 " във Финландия. С компанията General Electric съдействие има в границите на плановете АЕЦ " Аккую " в Турция и АЕЦ " Дабаа " в Египет, в които взаимно дружество на GE и " Росатом " е снабдител на оборудването за турбинния остров ", показва българският министър председател.
Припомняме, че особено за унгарската АЕЦ се стигна и до проблеми пот позиция правила. Имаше съществени рецензии, че Европейски Съюз го разрешава, въпреки да има съмнителни практики - да вземем за пример поради равната конкуренция, защото действително Русия е монополист в плана. Изграждането беше обещано на " Росатом " без социална поръчка, единствено с непосредствено възлагане. Общият бюджет на плана е 12 милиарда евро, като " Росатом " взема 10 милиарда евро. Не е ясно какъв брой ще заплаща годишно Унгария – това е секретна информация, съгласно дефинитивно признат закон на 6 декември. Но Европейска комисия утвърди плана.
Изричното изискване за създаване на АЕЦ " Белене " е " на пазарен принцип ". При какви условия се прави процедурата - припомнете си ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР