Руската държава засилва натиска върху еврейските организации, това написа израелското

...
Руската държава засилва натиска върху еврейските организации, това написа израелското
Коментари Харесай

Израелска медия: Русия засилва натиска върху еврейските организации


" Руската страна ускорява натиска върху еврейските организации ", това написа израелското издание мигнюз.

Медията разяснява изявлението на премиера на еврейската страна Яир Лапид, който през вчерашния ден предизвести управляващите в Москва, че възможното затваряне на " Еврейската организация за Израел " (СОХНУТ) би влошило двустранните връзки.

Според данни на мигнюз съветското правосъдно министерство  е изпратило няколко претенции към еврейски организации да извършат промени в уставите си и методите на работа. " В документите се показва, че в случай че въпросните сдружения не изпълнят нарежданията на управляващите, те ще бъдат оповестени за задгранични сътрудници. Тоест, де юре активността на тези организации ще бъде сведена до най-малко, а де факто – оповестена за противозаконна и организациите - закрити ", добави медията от близкоизточната страна.  

" Това значи прекратяването на активността на всички организации на евреите на територията на Руската федерация с изключение на тези с чисто религиозна цел ", уточни още мигнюз.

Изпращането на писмата бе коментирано и от някогашния шеф на СОХНУТ Натан Шчарански. По думите му активността на клона на " Еврейската организация за Израел " в Русия е била следена от 2014 година (окупацията на украинския черноморски полуостров Крим). " Оттогава до през днешния ден съвсем всички непознати неправителствени организации са или закрити, или напуснали Русия, или свели активността си до най-малко ", сподели той, представен от израелската медия нюзру.

Междувременно изданието от еврейската страна " Детали " заяви, че през днешния ден в Москва е бил задържан опозиционерът Леонид Гозман. " В формалната информация на съветското вътрешно министерство се оповестява, че той е бил разгласен за търсене поради престъпно закононарушение, само че без да се прецизира защо ", добави медията от еврейската страна.

" Самият Гозман на 15 юли разгласи, че против него е заведено дело. Искът е за това, че той не е заявил двойното си поданство (на Русия и Израел). За това нарушаване съветското законодателство планува санкция в размер до 200 рубли (малко над 3 евро) или до 400 часа общественополезен труд. Той съобщи, че е подал документа в съответната институция ", добави " Детали ".

" Началото на правосъдно гонене обаче може да бъде употребявано като средство за напън против Гозман. Той неведнъж е осъждал анексията на Крим, а още през 2021 година призоваваше НАТО да дава оръжия на Украйна. След 24 февруари (началото на войната в Украйна) той напусна Русия, само че се върна при започване на май. На 6 май 2022 година Гозман бе разгласен за задграничен сътрудник ", напомни медията.

Гозман (роден през 1950 г.) при започване на 90-те бе консултант на съветския министър на стопанската система Егор Гайдар, а по-късно и на финансовия министър Анатолий Чубайс. Последният е считан за политически кръстник на съветския президент Владимир Путин и бе негов представител за връзките с интернационалните организации до 23 март тази година. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР