Руската армия е "окупирала напълно" ключовия украински град Северодонецк след

...
Руската армия е "окупирала напълно" ключовия украински град Северодонецк след
Коментари Харесай

Руските военни сили превзеха Северодонецк

Руската войска е "окупирала изцяло " основния украински град Северодонецк след седмици на сражения, съобщи кметът му. Ако това може да се одобри за факт, това е значима стратегическа победа за Москва, която се стреми да откри цялостен надзор над източната част на Украйна.

Индустриалният център Северодонецк беше сцена на траяли седмици наред сражения, само че в петък украинската войска съобщи, че превъзхождащите я сили ще се изтеглят, с цел да защитят по-добре прилежащия град Лисичанск.


"Градът е изцяло окупиран от руснаците ", съобщи в събота кметът Олександър Стриук.
Няколко часа по-рано промосковски сепаратисти обявиха, че съветски войски и техни съдружници са навлезли в Лисичанск, който се намира против Северодонецк от другата страна на реката.

"В момента се водят улични боеве ", съобщи в Телеграм представител на сепаратистите Андрей Марочко - изказване, което обаче не може да бъде без значение тествано.

Четири месеца откакто съветските сили нахлуха в Украйна, те се концентрираха върху източния район на Донбас, като последователно реализират триумфи макар ожесточената опозиция.

Превземането на Лисичанск би разрешило на Русия да насочи вниманието си към Краматорск и Славянск на запад в опита си да завладее Донбас - индустриалното сърце на Украйна, отбелязва БГНЕС.

По-рано през днешния ден Украйна заяви, че сутринта е била подложена на "масиран обстрел " от прилежаща Беларус - съветски съдружник, който обаче не взе участие публично в спора.

Двадесет ракети, "изстреляни от територията на Беларус и от въздуха ", са ориентирани към село Десна в северната Черниговска област, заяви северното военно командване на Украйна.

Засегната инфраструктура, само че към момента не се оповестява за жертви.

"Днешният удар е директно обвързван с напъните на Кремъл да въвлече Беларус като съвоюваща страна във войната в Украйна ", съобщи украинската разследваща работа.

В събота следобяд съветският президент Владимир Путин съобщи, че до няколко месеца Москва ще изпрати на Беларус ракети, способни да носят нуклеарни бойни глави.

"Ще прехвърлим на Беларус тактически ракетни системи "Искандер-М ", които могат да употребяват балистични или крилати ракети, в стандартните им и нуклеарни версии ", сподели той по време на срещата си с беларуския президент Александър Лукашенко в Санкт Петербург.

dnes. bg/

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР