Русия заяви, че преговорите с официалните лица от Киев за

...
Русия заяви, че преговорите с официалните лица от Киев за
Коментари Харесай

Русия: Преговорите с Украйна бележат напредък

Русия съобщи, че договарянията с формалните лица от Киев за разрешаване на спора в Украйна бележат прогрес и акцентира, че войските на Москва не работят за събаряне на украинското държавно управление, оповестява Агенция Франс Прес, представена от Нова телевизия. 

" Постигнат е прочут прогрес ", съобщи говорителката на външното министерство Мария Захарова по време на брифинг за медиите, като се базира на трите кръга договаряния с Киев.

Тя съобщи, че съветските военни нямат за задача да " смъкват настоящето държавно управление ".

" Целите на специфичната военна интервенция са да се защитят ДНР и ЛНР, демилитаризиране и денацификация на Украйна, както и унищожаване на военната опасност за Русия, която идва от украинската територия, защото тя е развита от страните от НАТО и е напълнена с оръжия. Тя няма за цел да окупира Украйна, да унищожи нейната държавност или да смъкна актуалното държавно управление. Не е и ориентирана против цивилни жители ", сподели дипломатът.

" Русия се надява, че идващите кръгове от договарянията с Украйна ще създадат по-значителна крачка напред ", добави Захарова.

" На процедура споразуменията постоянно не се съблюдават. Призоваваме украинската страна да направи всичко допустимо, с цел да обезпечи безвредното прекосяване на цивилното население, и се надяваме, че идващите кръгове от договарянията ще създадат по-значителна крачка напред ", сподели още тя.

„ Русия е поела контрола над редица нуклеарни уреди в Украйна, с цел да предотврати нуклеарни провокации от страна на бойци, като опасността от това е действителна ”, съобщи Захарива.

" В хода на специфичната интервенция съветските въоръжени сили откриха надзор над Чернобилската и Запорожката атомни електроцентрали и прилежащите им територии. Тази стъпка беше подхваната извънредно за да се предотврати потреблението на обстановката в страната от украински националистически и други терористични групи, както и от задгранични наемници, за осъществяване на нуклеарни провокации, а такива опасности съществуват ", съобщи дипломатът.

Ситуацията в Чернобилската атомна електроцентрала сега се управлява взаимно от съветски военнослужещи, украински експерти и Националната армия. Захарова акцентира, че изказванията на украинската страна за хипотетично двадесеткратно нарастване на равнището на радиация в Чернобилската централа са погрешни. Запорожката атомна електроцентрала също работи в естествен режим, а обстановката в град Енергодар е спокойна.

" Действията на съветските военни в тази рискова обстановка бяха подбудени от нуждата да се предотврати нуклеарна провокация от страна на украинските националисти, които явно няма какво да губят. Всъщност, те са подготвени да вършат това. Ето за какво съветските военни поемат контрола над украинските уреди за нуклеарна сила ", заключи дипломатът.

" Като притежател на развита нуклеарна промишленост, Русия е изцяло наясно с евентуалните опасности за нуклеарната инфраструктура и прави всичко допустимо, с цел да подсигурява вярната сигурност на нуклеарните уреди в Украйна ", сподели тя.

По-рано МААЕ заяви, че Украйна е уведомила организацията, че е изгубила надзор над Чернобилската атомна електроцентрала, която е окупирана от съветски войски, и че е завзета територията към Запорожката електроцентрала.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР