Русия затвори границата си с Китай в опит да противодейства

...
Русия затвори границата си с Китай в опит да противодейства
Коментари Харесай

Русия затвори границата с Китай заради коронавируса, авиолиниите спряха полети

Русия затвори границата си с Китай в опит да противодейства на разпространяването на новия ковид, който лиши живота на 170 души. В същото време редица интернационалните самолетни компании преустановиха полетите си до Китай.

Министър-председателят на Русия Михаил Мишустин разгласи, че границата, която е петата най-голяма сухопътна в света, ще бъде затворена мигновено.

„ Заповедта беше подписана през днешния ден и неотложно влезе в осъществяване. Ще уведомим съответно всички за ограниченията, които са свързани със затварянето на границата в района на Далечния Изток ", сподели Мишустин.

Китайските здравни организации оповестиха, че инфектираните с вируса са към този момент 8 100, което значи, че актуалната зараза към този момент е с по-голям обсег от тази през 2002 и 2003 година, когато в страната се разпространяваше Тежкият изострен респираторен синдром (ТОРС). Тогава починалите бяха близо 800 индивида.

Беше обявено също и, че случаи на хора, инфектирани с вируса, са били открити и в Тибет, което значи, че заболяването се е появила във всички райони на Китай.

Редица самолетни компании, измежду които „ Air France ", „ Air Canada ", „ American airlines ", „ Lufthansa ", „ Turkish airlines " и други започнаха да преустановяват полети до някои летища в Китай за неопределен срок.

Междувременно страните, в които бяха открити случаи на инфектирани с ковид отвън Китай, са най-малко 15.

По думи на генералния шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в случаите в Германия, Виетнам и Япония става въпрос за предаване на вируса от някой, който е бил в Китай.

„ Въпреки че броят на случаите отвън Китай е към момента релативно невисок, те имат капацитет да доведат до доста по-голямо разпространяване ", сподели Гебрейесус.

В момента в Женева се организира съвещание на СЗО, на което се дискутира въпросът дали епидемията в Китай да бъде оповестена за световна.

Пред Ройтерс икономисти разясняват, че при подобен случай може да се доближи до разтърсвания на международните финансови пазари. Епидемията от ТОРС през 2002 и 2003 година докара до загуби на стойност близо 33 милиарда $ за международната стопанска система. Сега обаче Китай има доста по-голям дял от международното благосъстояние и опасенията са, че може да стигне до по-големи разтърсвания.

Докато международните държавни управления се чудят по какъв начин да лимитират броя на инфектираните, БиБиСи оповестява, че редица лаборатории по света са се присъединили в опитите да основат ваксина за вируса. За разлика от случаите при други епидемии от миналите години, този път нещата се случват по-ефективно с помощта на обстоятелството, че китайските управляващи изпратиха бързо генетичния код на вируса. Учени от Китай, Съединени американски щати, Русия и Австралия не стопират работата си под координацията на СЗО.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР