Русия започва наказателно разследване срещу лидер на известна организация за наблюдение на избори

...
Руските власти са започнали наказателно разследване срещу един от лидерите
Коментари Харесай

Руските власти са започнали наказателно разследване срещу един от лидерите на известна независима група за наблюдение на избори, неговия адвокат казва

От Асошиейтед прес, 17 август 2023 г., 9:23 ч. Група за наблюдение на изборите, каза неговият адвокат в четвъртък.

Делото срещу Григорий Мелконянц, съпредседател на водещата руска организация за наблюдение на изборите Голос, е последната стъпка в продължаващите месеци репресии срещу критиците на Кремъл и правозащитниците, които правителството се активизира, след като изпрати войски в Украйна.

Адвокатът на Мелконянц Михаил Бирюков каза пред Асошиейтед прес, че клиентът му е изправен пред обвинения в „организиране на дейности“ на „нежелана“ група, криминално престъпление, наказуемо с до шест години затвор.

Golos не е етикетиран като „нежелан“ — етикет, който съгласно закон от 2015 г. прави участието в подобни организации криминално престъпление. Но някога беше член на Европейската мрежа на организациите за наблюдение на избори, група, която беше обявена за „нежелана“ в Русия през 2021 г.

Полицията нахлу в домовете на още 14 членове на Golos в четвъртък в осем различни града, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости. Жилището на Мелконянц в Москва също беше обискирано и той беше отведен за разпит.

В интервю за AP в четвъртък Дейвид Канкия, член на управителния съвет на Golos, свърза натиска върху групата с предстоящите регионални избори в Русия през септември и президентските избори, които се очаква да се проведат през пролетта на 2024 г. „Виждаме това като форма на политически натиск и опит за задушаване на нашите дейности в Русия“, каза Канкия.

Голос е основана през 2000 г. и оттогава играе ключова роля в независимото наблюдение на изборите в Русия. През годините тя е изправена пред нарастващ натиск от страна на властите. През 2013 г. групата е определена като „чуждестранен агент ” — етикет, който предполага допълнителен държавен контрол и носи силни пейоративни конотации. Три години по-късно той беше ликвидиран като неправителствена организация от Министерството на правосъдието на Русия.

Голос продължи да работи, без да се регистрира като НПО, разкривайки нарушения на различни избори, а през 2021 г. беше добавен към нов регистър на „чуждестранни агенти“, създаден от Министерството на правосъдието за групи, които не са регистрирани като юридическо лице в Русия.

Независими журналисти, критици, активисти и опозиционни фигури в Русия бяха подложени на нарастващ натиск от правителството през последните години, който се засили значително на фона на конфликта в Украйна. Множество независими новинарски издания и правозащитни групи бяха закрити, етикетирани като „чуждестранни агенти“ или забранени като „нежелани“. Активисти и критици на Кремъл са изправени пред наказателни обвинения.

Властите също забраниха популярни социални медийни платформи, като Facebook, Instagram и Twitter, и се насочиха към други онлайн услуги със солидни глоби.

В четвъртък руски съд наложи глоба от 3 милиона рубли ($32 000) на Google за това, че не е изтрила предполагаемо невярна информация за конфликта в Украйна. Ходът на магистратски съд следва подобни действия в началото на август срещу Apple и Wikimedia Foundation, която хоства Wikipedia.

Според руски новини съдът установи, че YouTube видеоуслуга, която е собственост на Google, беше виновна, че не изтри видеозаписи с невярна информация за конфликта - който Русия характеризира като "специална военна операция".

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР