Русия започна наказателната си процедура за спиране на газа срещу

...
Русия започна наказателната си процедура за спиране на газа срещу
Коментари Харесай

Кой ще мигне пръв?

Русия стартира наказателната си процедура за прекъсване на газа против най-малките консуматори в Европейски Съюз - Полша и България, което е най-безболезнено за самата Русия. По данни на The Economist, вносът на Полша е 10 милиарда куб. м годишно, а на България - 3 милиарда куб. м, което дружно съставлява едвам 8% от общия импорт в Европейски Съюз. Договорите и на двете страни изтичат в края на годината, тъй че приходите, които Русия губи от нарушаването им, са незначителни, разяснява икономистът Юлиан Войнов , хоноруван учител в СА “Д.А.Ценов ” в Свищов с тапия от The University of Manchester.

Все отново ходът на Русия е повече в поддръжка на напъните и на двете страни да се откъснат от съветската взаимозависимост, което е добре пристигнало, макар че ще провокира избрани земетресения. Специално в тази ситуация с  България те не закъсняха, най-много по повод политическото говорене. Но решенията на казуса са ясни. Полша би трябвало да стартира да получава газ от Норвегия през октомври. Същевременно може да получава газ от терминалите за регазификация, откъдето ще внася повече полутечен природен газ (LNG). България пък чака да стартира да внася азербайджански газ в цялостен размер, както и спомагателни количества през Гърция след средата на годината.

За момента не е ясно коя ще е идната страна, която Русия ще отреже. Руските периоди за заплащане в рубли не са обществени. Но това ще стане ясно скоро, още през май. Трябва да се има поради, че с повишението на температурите потреблението в Европейски Съюз понижава. Запасите обаче са единствено на 33% от потенциала за предпазване, а в тази ситуация на България - към 20%. Със запълването на хранилищата до 80%, според рекомендациите на Европейската комисия, предстоящо е да има скок в търсенето.

И въпреки всичко, в случай че Русия спре доставките към огромните вносители, тя ще се лиши от част от парите, които са ѝ нужни, с цел да финансира своята скъпа и продължителна война. Така че в края на краищата въпросът е кой ще мигне пръв?
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР