Русия взриви с ракети Спасо-Преображенската катедрала в Одеса, най-големия храм

...
Русия взриви с ракети Спасо-Преображенската катедрала в Одеса, най-големия храм
Коментари Харесай

Русия взриви Спасо-Преображенската катедрала в Одеса

Русия взриви с ракети Спасо-Преображенската катедрала в Одеса, най-големия храм в града, обвързван с Русия, оповестиха украинските управляващи, съобщи Дневник.

Най-малко един човек е умрял, а 15 са ранени при съветска офанзива против южния украински пристанищен град Одеса, заяви губернаторът на региона.

Катедралният храм, който е част от Украинската православна черква - Московска патриаршия, е уцелен от една от ракетите. Създаден през 1795 година, той е затворен, а по-късно опустошен по руско време и едвам при започване на века е построен отначало на предходното място. През 2010 година за освещаването му идва съветският патриарх Кирил.

Това е и вторият по величина християнски храм в Украйна, въпреки множеството украинци да са част от основаната преди няколко години Православна черква на Украйна.

Градската администрация говори за вреди по Касперовската икона на Божията майка- настойник на Одеса и свързвана от доста вярващи с оцеляването на града при блокадата от английския флот в Кримската война (1853-1856 г.).

" Разрушенията са колосални... половината катедрала е без покрив ", казва за публичната медия " Суспилне " архидякон Андрий Палчук.


" За страдание имаме един погубен граждански вследствие на нощната терористична офанзива на руснаците в Одеса ", съобщи Олег Кипер в Телеграм, съобщи Дарик и Българска телеграфна агенция.

" Четиринадесет души са хоспитализирани в лечебните заведения на града, три от тях са деца ", сподели той.

Нападението е предизвикало и " вреди на гражданската инфраструктура, жилищни здания и религиозна институция ", добави той.

Ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Ермак повтори апела на Киев за повече ракети и отбранителни системи след нападението в Одеса.

" Врагът би трябвало да бъде лишен от опцията да поразява цивилни жители и инфраструктура. Повече системи за противоракетна защита, както и ATACMS - това ще помогне на Украйна ", съобщи той в Телеграм, визирайки тактическите ракети с отдалечен обхват, които Киев желае от Вашингтон.

Одеса е бомбардирана няколко пъти от началото на нашествието, а през януари културната организация на Организация на обединените нации ЮНЕСКО разгласи историческия център на града за обект на международното завещание в заплаха.

Градът е подложен на многократни офанзиви, откакто предходната седмица Москва се отдръпна от договорка за експорт на зърно.

Украйна упрекна Русия, че се е насочила към доставките на зърно и към инфраструктурата, която е жизненоважна за договорката за Черно море. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР