Русия все още използва кораби на държави, които са част

...
Русия все още използва кораби на държави, които са част
Коментари Харесай

Русия все още разчита на европейски кораби за превоза на петрол

Русия към момента употребява кораби на страни, които са част от Г-7 или съблюдават наложения от организацията таван на цените на съветския нефт. Това демонстрира проучване на основаният в Хелзинки Център за проучване на силата и чистия въздух (CREA). Според организацията това даже се случва на цени, които надвишават тавана от 60 $ за барел.

Освен това Москва има и различен метод, който цели заобикалянето на рестриктивните мерки от страна на седемте най-големи стопански системи. Русия е събрала така наречен горист флот от танкери, като значимото за тях е, че работят отвън юрисдикциите на страни, налагащи глобите. Те са склонни да придвижват нефт на по-къси дистанции, където същият потенциал може да направи повече доставки, сподели CREA.

" Повече от потреблението на " сенчести " танкери, въздействието на горната граница на цените на петрола беше подкопано от неспособността на участващите държавни управления да наложат напълно горната граница на цените и да санкционират нарушителите ", съобщи Исак Леви, началник на екипа на CREA за политика и сила Европа-Русия, представен от Bloomberg.
Реклама
Г-7 и нейните съдружници постановиха таван на цената на съветския експорт на недопечен нефт през декември и на рафинирани горива като бензин и дизел през февруари. Руският недопечен нефт се търгува над ценовата граница от 60 $ за барел от средата на юли насам.

Част от съветския нефт, продаван в Азия, се търгува даже по-скъпо от бенчмарк сортовете като брент, чиято цена надмина 95 $ за барел. Руският недопечен нефт може да продължи да се продава над горната граница, в случай че западни компании продължат да подкрепят Москва, предизвестяват от организацията. Сенчестият флот Близо 500 кораба, доста от които остарели танкери с тъмна благосъстоятелност и неразбираеми застрахователи, играят значима роля в превозването на съветски недопечен нефт до Китай и други пристанища в Азия. Според източници на The Guardian корабите употребяват тактики, предопределени да скрият местоположението си или произхода на суровия нефт, транспортиран от съветските пристанища. В следствие той може да бъде пречистен в Индия и други страни и горивата да се продават в западните страни, санкциониращи Кремъл.

Тайните тактики включват " пропуски в AIS ", основани посредством изключване на транспондера на системата за автоматизирана идентификация на кораба; прехвърляния от транспортен съд на транспортен съд в интернационалните води, където не може да се извърши инспекция. Танкерите също по този начин ползват и смяна на страната на регистрация на кораба, а последният им ход са комплицирани структури на благосъстоятелност и ръководство, които се трансформират всеки месец.

Мишел Уиз Бокман, старши анализатор в Lloyd`s List Intelligence, която е има подробна информация за тъмния флот на Русия, пресмята, че съвсем 12% от международния пазар на мореплаване в този момент е " мрачен " и може да употребява регулаторни пропуски. " Ако желаете да се скриете в корабоплаването, това е доста, доста елементарно ", добави тя пред британското издание.
Реклама
Преминаването към мрачно мореплаване се приготвя с месеци. " Когато беше напълно явно, че предстоят наказания, пазарът на остарели, изтъркани цистерни втора ръка се разпадна ", сподели Бокман. " Имаше стотици покупко-продажби и всички те се причислиха към този мрачен флот и започнаха да доставят съветски нефт ".
Свързани публикации По-висока международна цена на петрола ще помогне на Русия да финансира войната 24 септември 2023, 06:05 Печалби на западни компании за милиарди долари са блокирани в Русия 19 септември 2023, 11:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР