Русия вкарва допълнителни войски в Луганска област. Експерти от Института

...
Русия вкарва допълнителни войски в Луганска област. Експерти от Института
Коментари Харесай

На бойното поле: Русия може да постигне тактически победи, но времето играе в полза на Украйна

Русия вкарва спомагателни войски в Луганска област. Експерти от Института за военни проучвания на Съединени американски щати (ISW) оповестяват, че съветските военни концентрират сили от разнообразни направления, с цел да обкръжат няколко дребни украински елементи в региона.

Бившият пълководец на латвийските сухопътни войски Игор Раев, разяснява в изявление за republic.ru вероятността от сходно развиване и какво ще е належащо на Украйна, с цел да победи. Преводът е на Ангелина Александрова.

Н ай-ожесточените сражения сега се водят в Донбас. Каква е вероятността съветските войски да обкръжат украинските силикрай Северодонецк?

Такава опасност съществува. Наскоро съветската войска предприе нахлуване в доста региони и съумя да заеме доста нови позиции. Положението на украинските войски в Луганска област се утежнява. След завладяването на Попасня съветските войски съумяват да разпрострат настъплението си на север, изток и юг. Особено сполучливи са в южното направление, където са съумели да срутен защитата край Светлодарск.
Реклама
През предходните три месеца съветската войска не можа да напредне нито сантиметър в тази посока, а в този момент украинските сили най-вероятно ще би трябвало да изоставят всички тези добре готови отбранителни позиции и да правят отстъпка към Бахмут.

Нещо повече, в случай че приказваме за обграждане на Северодонецк, то незабавно би трябвало да приказваме и за Лисичанск, тъй като той е агломерация от два града. Между тях тече река Северски Донец, която разделя агломерацията на две елементи. Преди няколко дни съветската войска съумя да унищожи един от трите моста, които свързват Северодонецк и Лисичанск, и това съществено утежни ситуацията на украинската военна формация. На първо място - потенциалът ѝ за доставяне, а на второ - опцията да се изтегли, в случай че това се наложи.
Каква е общата опасност от пробив на украинската защита?
Всичко зависи от това по какъв начин съветските сили ще съумеят да развият настъплението след пробива. Тя може да приключи и с нищо, както стана с пробива сред Велика Навоселка и Гуляй-Поле на юг. Те пробиват, изминават 15-20 км, само че украинците изтеглят запаси и ги стопират. По принцип няма придвижване и даже предпоставки за нахлуване в този регион. И в случай че Русия не промени нещо коренно, най-вероятно няма да забележим нищо в това направление.

Но има и втори вид - сходен на този, който се случи край Светлодарск. Руските войски завладяват Попасня, която е част от украинската отбранителна линия, и стартират да настъпват на юг. В момента, в който пробиват проход при Попасня, те заобикалят цялата украинска отбранителна линия. Троицко, Воздвиженка, Мироновка - всичко това се събра като къщурка от карти, тъй като фланговата защита не е в положение да устои на такава централизация на войски и на такова проведено нахлуване.
Реклама
Надявам се, че всичко ще завърши единствено с завладяването на Свитлодарск, а украинските сили ще съумеят да основат нова отбранителна линия - някъде по средата на пътя към Бахмут. И е доста значимо те да могат да защитят този фланг, който се охраняваше от Светлодарската формация. В противоположен случай целият фронт може да се разпадне.

Но за сходно развиване са нужни и други предпоставки. Грубо казано, това не може да се случи с 10 бойци. Най-вероятно съветската формация, която е разрушила защитата край Светлодарск, ще се насочи към Бахмут и ще спре на отбранителната линия, която украинците основават там. За да продължат да нападат фланга, съветските сили се нуждаят от спомагателни сили, които сега не виждаме в огромен брой. Да, за момента това е триумф, само че той може да остане местен. Ако руснаците съумеят да реалокират задоволително войски там, обстановката може да се утежни доста.

В момента в Русия има към 250 000-270 000 бойци, които отбиват наложителната си военна работа. Да, съветските управляващи не желаят да ги активизират всеобщо и да ги включват в бойните интервенции. Но в случай че приемем, че Русия в действителност притегли тези запаси, тя ще удвои контингента, който сега се бори в Украйна.

Това може да промени радикално салдото на силите и да промени хода на бойните дейности. Затова е доста преждевременно да се твърди, че съветската войска е изтощена и не може да направи нищо друго. Как да не може, откакто напредва на процедура по всички фронтове?
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Енергетика 3 Политика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Застраховане и обезпечаване Реклама
В същото време може да се каже, че триумфът на украинската войска е обвързван само с защитата . Но войната не може да бъде извоювана единствено посредством задържане. Украинските войски би трябвало да помислят по какъв начин да преминат в нахлуване и да прогонят съветската войска от своята територия. Засега не виждаме сили или средства за това.
Може ли признатият от Съединени американски щати Закон за ленд-лийза и доставките на оръжие от други западни страни да трансформират обстановката?
Разбира се, това е главният миг. Все отново би трябвало да се разбере, че оръжейните доставки, които се правят сега, разрешават да се размени загубата на съоръжение, която украинската войска претърпя през първите месеци на войната. Но това не е задоволително, с цел да спечелите. Достатъчно е да поддържа отбранителната позиция. За да победи, Украйна се нуждае от в допълнение военно съоръжение: танкове, самолети, артилерия и ракетни системи - всичко, което ще ѝ разреши да премине в нахлуване. Това, което виждаме до момента, е единствено началото.

На последната среща в Рамщайн 43 страни разискаха ограничения в поддръжка на украинската войска. Много зависи от американската поддръжка - тя е най-значимата, тъй като дава на украинската войска най-вече сили и средства.

Украинската войска търпи съществени загуби както в жива мощ, по този начин и в съоръжение. Руските войски са разрушили всички украински военни фабрики. Способността им да създават и ремонтират съоръжение е мощно лимитирана, тъй че е от значително значение доставките на оръжие от Запада да продължат без спиране.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Но има и други неща, които биха могли да повлияят съществено на обстановката. За разлика от Русия, която не е склонна да активизира всеобщо наборната войска, Украйна организира доста мощна готовност. Това допуска, че Украйна разполага и с човешки запас, с цел да обърне хода на военните дейности.
Какво разкриват военните дейности на Русия през миналите три месеца?
На първо място неправилното обмисляне и подготовка на тази интервенция, неприятна разследваща информация, недоумение на обстановката на място и погрешно потребление на ресурсите. Броят на високоточните оръжия с огромен обхват не е толкоз огромен, колкото е належащо. Това докара до стратегическо проваляне при започване на нашествието, преоценка на бойните дейности и прекосяване към друга фаза на войната.

Другото, което ме изненадва, е положението на съветската военна авиация - нейната цялостна беззащитност в подпомагането на сухопътните сили, ударите " въздух-земя ". И още веднъж, броят на високопрецизните оръжия за самолетите е непълен. В огромни количества се употребяват остарели бомби и снаряди, които не са с точно ориентиране. Всичко това демонстрира, че съветската авиация не е в най-хубавата си форма. Пример за това: Украйна все по-често трансферира войски от западната част на страната към Донбас. Как въобще е допустимо това при съществуването на съветска авиация в небето?

Това значи, п ърво, че Русия не разполага с разследваща информация и не е съумяла да сътвори система за приемането й. И второ, съветската авиация не е способна да унищожава мобилни цели. Това не вещае нищо положително за съветската авиация. Русия няма да може да се оправи с тази уязвимост по време на тази война.

Понякога се основава усещането, че съветските военни просто имитират осъществяването на бойни задания. Това е ясно очевидно при потреблението на бойни хеликоптери, които са доста уязвими за портативните системи за противовъздушна защита. Украинската войска към този момент разполага с голям брой такива системи, които стрелят от оптималната отдалеченост.

Дори в потреблението на артилерията съветските войски са недопустимо разпуснати. Това, което следим в съветската войска в този момент, мога да нарека " опростяване ". Няма изцяло изпитание, каквото е належащо за реализиране на победа. Все още си мислят, че могат да се борят половинчато по този метод. На какво се основават - не разбирам.
Може ли Русия да употребява нуклеарни оръжия?
Мисля, че няма огромен късмет за това. Не виждам какви военни и политически задания могат да бъдат изпълнени с нуклеарни оръжия. И не мисля, че съветското управление има податливост към всеобщо самоубийство. Те биха могли да употребяват нуклеарни оръжия, в случай че са сигурни, че няма да получат ответен удар. Но това не е по този начин и го схващат. Не считам, че всички тези хора бързат към парадайса.
Могат ли западните наказания да " разоръжат " съветската войска?
Разбира се, глобите ще обиден доста тежко съветската отбранителна индустрия в дълготраен проект. Не знаем обаче какво се намира в съветските хранилища сега, какви съставни елементи към този момент са закупени от 2014 година насам. Наскоро в Украйна беше свален безпилотен аероплан " Орлан-10 ", създаден през февруари и март тази година. В него има западни съставни елементи. Но в действителност те са били закупени още преди войната.

Затова е мъчно да се каже какъв брой скоро глобите ще се отразят на съветската военна промишленост. Но че ще имат голямо въздействие в бъдеще - това е несъмнено. Руската отбранителна промишленост е доста, доста подвластна от западните съставни елементи.
Как е допустимо доставките на оръжие за Русия от западните страни да са траяли и след 2014 година?
Въпросът по-скоро е в съответните участващи компании. Как са съумели да заобиколят глобите, какви трикове са употребявали, с цел да не спазят написаното в документите...

Вземете някогашния немски канцлер Шрьодер, който работеше за " Роснефт " и никой не е виждаше сериозен честен проблем с това. Осъден беше обществено едвам в този момент. Смяташе се че политиката си е политика, а стопанската система - стопанска система, и че не бивало да се смесват. Мисля, че в нашия свят са едно и също нещо.
Каква е прогнозата ви за войната в Украйна?
- Не мога да ви дам съответна прогноза. Тази война ще продължи по-дълго, в сравнение с си мислим. И най-вероятно ще има политическо, а не военно решение. Но и това решение ще бъде кратковременно и всичко, което ще получим, ще бъде пауза. Това, което се случва в този момент в Украйна, е невероятно да се отдели от случвилото се през 2014 година там.
Русия се нуждае от някаква победа. Какво ще се опита да отнеме от Украйна в този момент?
В момента се води дейна агитация за по този начин наречената Таврида - Таврическата област на Руската империя. Тя включва Крим, актуалната територия на Херсонска област и част от Запорожка област. Това е съвсем мястото, което съветската войска окупира сега. Мисля, че това ще бъде третата групировка с изключение на ДНР и ЛНР, която Русия ще упорства да сътвори. Но към този момент всичко това са единствено спекулации. Окончателният резултат към момента е надалеч.
Възможно ли е Украйна да си върне окупираните територии, включително и Крим?
Теоретично, да. На процедура - всичко ще зависи от това какви запаси ще се употребяват за това и какъв брой вярно. Разбира се, тази опция съществува, само че би трябвало да се разбере, че това няма да се случи през днешния ден или на следващия ден, или идващия месец, или тази година.

За да се завоюва, с изключение на военният съставен елемент би трябвало сполучливо да се употребяват също осведомителният, политическият и икономическият. Докато политическият и осведомителният фронт в Украйна са повече или по-малко в ред, икономическият съставен елемент е даже по-слаб от военния. Икономиката се срутва, производството спада, а брутният народен артикул през тази година ще бъде доста по-нисък. Подкрепата за украинската стопанска система е друга значима задача, която би трябвало да бъде решена по някакъв метод.
Кой е в по-добро състояние в позиционна война, в която никоя от страните няма ясно преимущество?
В момента тя е доста по-изгодна за Украйна, която натрупва запаси и основава нови единици. Но би трябвало да се изградят военни елементи от хора и съоръжение, които да могат дейно да извършват бойни задания. Тогава може да настъпи повратна точка. Виждаме, че Украйна се занимава с този въпрос.

Ако Русия не стартира готовност, потребление на наборни бойци и така нататък, възможностите ѝ за победа са доста дребни. В края на краищата, Русия също не разполага с задоволително техника. Руското командване се намира в обстановка, в която врагът е по-силен, в сравнение с е предполагало. Но Русия не желае да поставя съществени старания - тя оставя нещата да се развиват сами, разчитайки, че разполага с задоволително войски и запаси, с цел да победи.

Русия не е първата страна, която води война по този метод, и няма да бъде първата, която ще бъде разочарована.

Дори завладяването на Северодонецк и Лисичанск - което, несъмнено, ще бъде тежък удар за украинската войска - не взема решение нищо. В Славянск и Краматорск към момента има украински групи, които се готвят да се пазят. И това не са единствените мощно предпазени позиции на украинската войска. Така че това няма да е съветска победа, а една тактическа победа на едно съответно място, както беше с Мариупол. И времето, дублирам, играе в интерес на Украйна.
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР