Русия ще бъде готова да започне работа по извеждането на

...
Русия ще бъде готова да започне работа по извеждането на
Коментари Харесай

Русия ще бъде готова да удължи Турски поток в ЕС само след гаранции


Русия ще бъде подготвена да стартира работа по извеждането на газопровода " Турски поток " на територията на Европейски Съюз, единствено откакто получи юридически гаранции от Брюксел, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров на среща с членовете на Асоциацията на европейския бизнес, осведоми ТАСС.

Растящите потребности на страните от Южна и Югоизточна Европа биха могли да бъдат задоволени от продължението на втората линия на " Турски поток " на територията на евросъюза, сподели той. И добави, че следи забележителен интерес към това от редица държавни управления на страни от Европейски Съюз, а Русия е подготвена за такова развиване.

Но като се има поради несполучливият ни опит с " Южен поток ", ще бъдем подготвени да стартираме такава работа по " Турски поток ", по извеждането му на територията на Европейски Съюз единствено след приемане на твърди юридически гаранции от страна на Брюксел, акцентира Лавров.

Проектът " Турски поток " планува изграждане на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и по-късно - до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия - 180 километра.

По думите на Лавров Европейски Съюз няма екстериториално право в акваторията на Балтийско море да взима решения за газопровода " Северен поток -2 ". Според него будят угриженост опитите да бъде подкопан енергийният разговор сред Русия и Европейски Съюз.

Обвиняват ни, че Европейски Съюз е извънредно подвластен от съветските енергоносители, макар че делът на съветския газ на пазара на Европейски Съюз е сравним с норвежкия дял - една трета от размера, уточни Лавров.

По думите му единствено на стадий строителство на " Северен поток-2 " ще бъдат ангажирани към 200 компании от 17 страни членки.

Износът на съветски енергоносители в Европа за последната година е достигнал рекордни размери, заяви Лавров пред представителите на Асоциацията на европейския бизнес.

В сферата на енергетиката ние сме естествени взаимнозависими сътрудници. Дългогодишните, безпрепятствени доставки на съветски въглеводороди в Европа обезпечават на стопанските системи на страните от Европейски Съюз обилни конкурентни преимущества, добави той.

По думите му за първите осем месеца на годината растежът на търговията сред Европейски Съюз и Русия е бил 25 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР