Русия се връща към преразглеждане на проект за торпедото с

...
Русия се връща към преразглеждане на проект за торпедото с
Коментари Харесай

Express: Русия изтупа праха от проект на Сахаров за торпедо с ядрена бойна глава

Русия се връща към преразглеждане на план за торпедото с нуклеарна бойна глава Т-15 на учен Андрей Сахаров, способно да унищожи брегови обекти на съперника посредством предизвикателство на цунами. Това написа в Express Уил Стюарт в обявата си „ Russia makes world’s biggest torpedo nuke capable of drowning MILLIONS in man-made tsunami”.

„ Сега има обща наклонност за връщане към неосъществените по-рано идеи” – споделил за изданието водещият основател на съветски ракети Шамил Алиев. Според него, в този момент се преразглежда концепцията на Сахаров за основаване на торпедо с дължина 24 м, диаметър 1,5 м с нуклеарна бойна глава и отдалеченост на плаването 50 км. Такива торпеда ще могат „ да унищожават обекти по крайбрежието благодарение на гърмеж във водата”.

Алиев подчертал, че решението за отказването от проекта на Сахаров по основаване на торпедата Т-15 през 50-те години на предишния век е взето извънредно по отношение на липса на финансиране, а не тъй като е неубедително.

Според изданието Express, торпедата ще бъдат снабдени с нуклеарна бойна глава с мощ 100 мегатона тротилов еквивалент, което е 1000 пъти повече от мощността на гърмежа в Хирошима. / БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР