Русия се радва на петролен бум и печели милиарди долари

...
Русия се радва на петролен бум и печели милиарди долари
Коментари Харесай

Express: Путин перна по носа Великобритания и направи милиарди за Русия

Русия се радва на петролен взрив и печели милиарди долари от продажби на горива, макар западните наказания и отдръпването на английските енергийни колоси Shell и BP от пазара, написа Express.

 

В публикацията се загатва, че съветската петролна промишленост наподобява устоява на натиска на западните наказания, до момента в който производството в страната се възвръща.

 

Напускането на европейски и американски компании не удари промишлеността. Напротив, броят на нефтените сондажи се е нараснал със 7 % през годината и производството на нефт бързо се е върнало към естествените равнища.

 

„ Русия съумя да резервира по-голямата част от компетенциите, активите и технологиите в региона на нефтените услуги “, означават специалисти, интервюирани от английското издание.

 

Миналото лято президентът Владимир Путин подписа декрет, съгласно който операторът на плана Сахалин-2 - Sakhalin Energy (съвместно дружество сред Газпром, Shell, Mitsui и Mitsubishi) - беше сменен от ново съветско юридическо лице, а собствеността на компанията е трансфериран в държавна благосъстоятелност.

 

Както отбелязва и Financial Times, сходно решение е „ цапване по носа “ за производителите на гориво от страните, противопоставящи се на Русия, които се пробват бързо и елементарно да продадат активите си.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР