Русия се готви да купи ирански ракети с обсег над

...
Русия се готви да купи ирански ракети с обсег над
Коментари Харесай

Русия се готви да купи ирански ракети с обсег над 300 км

Русия се готви да купи ирански ракети с обхват над 300 километра от Иран, откакто през октомври изтече срокът на интернационалните наказания против ислямската република, които ѝ забраняваха да продава този тип оръжия, вашингтонският Институт за иследване на войната (ИИВ).

По данни на западни разузнавания Русия, която ежедневно обстрелва Украйна с балистични и крилати ракети и дронове-камикадзе, не може сама да покрива потребностите си от тях. Освен това тя търси метод да отговори на западните доставки на американски ракети ATACMS и английски Stormshadow, с които Киев може да поразява съветски цели в дълбочина.

На 19 септември съветският министър на защитата Сергей Шойгу отиде в Иран, с цел да се запознае с военното му произвеждане. По-рано той посети иранския щанд на ревю на военна техника в Москва.

Иранското посещаване на Шойгу последва сходно в Северна Корея, чиято съществена цел беше усилване на военното съдействие, т.е. покупка на севернокорейски оръжия. Последва аудиенция на севернокорейския водач Ким Чен Ун в Русия, чийто център също беше продажбата на оръжия на Москва против съветски храни и галактически технологии за изолираната азиатска страна. 

Командирът на въздушнокосмическите сили на Иран бригаден военачалник Амир Али Хаджизадех е водил Шойгу на обиколка на иранския боеприпас за безпилотни апарати, ракети и противовъздушна отбрана в Техеран на 20 септември, показва ИИВ.

Шойгу е разискал и приключването на рестриктивните мерки за ракети от резолюция №2231 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с иранския министър на защитата бригаден военачалник Мохамад Реза Ащиани на същата дата. Тази резолюция утвърждава нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, което суспендира обвързваните с нуклеарната стратегия наказания на Организация на обединените нации и откри дати за преустановяване на глобите против Иран, свързани с ракети и други оръжия, припопмня ИИВ.

Изтичането на ракетните ограничения през октомври ще позволи на Иран да изнася ракети и свързани с ракети технологии без интернационален надзор, предоставяйки на Техеран възможност да откликне на нуждите на Русия.

Хаджизадех е посочил на Шойгу крилати, зенитни и балистични ракети и друго военно съоръжение. Инстутитутът напомня, че на 5 септември Ащиани съобщи, че неговото министерство е готово да развива отбранителни и стратегически връзки с „ всички самостоятелни и съюзнически страни “ след приключването на ракетните ограничавания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Той акцентира, че страната му произвежда балистични и крилати ракети. 

Доклади на украинското и израелското разузнаване демонстрират, че Русия желае да придобие иранските балистични ракети Fateh-110 и Zolfaghar. И двете имат обхват от 300 километра или повече.

ИИВ напомня и че неназовани ирански чиновници са споделили пред западни медии през октомври 2022 година, че Иран и Русия са постигнали съглашение Иран да даде на Русия ракети земя-земя, в това число ракетата Zolfaghar, в допълнение към повече дронове.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР