Русия продължава да крие имената на виновните за трагедията в

...
Русия продължава да крие имената на виновните за трагедията в
Коментари Харесай

Полша: Русия продължава да крие виновниците за разстрелите в Катин

Русия продължава да крие имената на отговорните за нещастието в Катин, съобщи полският вицепремиер и министър на културата Пьотр Глински, представен от Укринформ.

" Съветският съюз в продължение на 50 години заблуждаваше публичното мнение за това закононарушение и призна за осъществяването му едвам две години преди разпада си. Същевременно Руската федерация - юридически и, за жалост, абстрактен приемник на тази тоталитарна страна, не се реши да назове най-малко алегорично лицата, виновни за закононарушението в Катин. " - акцентира Глински.

Той подсети, че през 2004 година основната военна прокуратура на Русия приключи следствието за разстрелите в Катин, при които съветските служби избиват минимум 22 хиляди полски офицери и интелектуалци.

" Имената им (на отговорните - б. р.) не бяха огласени публично, а самото разпореждане за преустановяване на делото, както и други материали от следствието са засекретени.

Руските управляващи признаха - и не престават да го вършат - че поради националните ползи на Русия имената на отговорните би трябвало да останат заключени със седем катинара ", акцентира полският вицепремиер.

Институтът за националната памет на Полша от дълго време упорства Русия да съобщи материалите по военното закононарушение, осъществено в Катин, само че Москва отхвърля да сътрудничи по този въпрос.

По решение на държавното управление на Съветския съюз през март и април 1940 година са убити без съд и присъда към 22 хиляди полски военнопленници - представители на военния и публичния хайлайф на Полша. Те са заровени в всеобщи гробове покрай Катин, Твер, Харков и в Биковна.

На 10 април 2010 година, при самолетна злополука край Смоленск, почина полска делегация, отиваща в Русия, с цел да уважи жертвите от Катин на 70-ата годишнина от трагичните събития. Сред 96-те жертви са тогавашният президент Лех Качински и брачната половинка му, някогашният президент в заточение Ришард Качоровски, министри, парламентаристи, военни. Обстоятелствата, при които Полша загуби огромна част от политическия си хайлайф и до през днешния ден остават неизяснени. Москва отхвърля да съобщи на Полша останките от самолета. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР