Русия призовава ЕС да се откаже от неоколониалния начин на

...
Русия призовава ЕС да се откаже от неоколониалния начин на
Коментари Харесай

Русия призовава ЕС да се откаже от неоколониалния подход към Западните Балкани

Русия приканва Европейски Съюз да се откаже от неоколониалния метод на държание и да следва оправдателен и пълноправен метод към страни от района на Западните Балкани. Това съобщи през днешния ден на брифинг заместник-говорителят на съветското външно министерство Алексей Зайцев.

Той обърна внимание на изказването на немския канцлер Олаф Шолц на взаимна конференция в Берлин тази седмица с косовския министър председател Албин Курти, в което Шорц посочи, че " Западните Балкани принадлежат на Европа " и би трябвало да се причислят към Европейски Съюз в бъдеще.

" Подобни необвързващи изказвания от страна на Европейски Съюз имат за цел да окуражат страните от Западните Балкани, в които нараства разочарованието от продължителната невъзможност в процеса на присъединение към Европейски Съюз ", означи Зайцев.

По думите му Германия, както и на други страни от Европейски Съюз, са не запомнили уроците по история и не престават да възприемат Западните Балкани като сфера на свои изключителни геополитически ползи, отнасяйки се към тях като към задния си двор, а в същото време лицемерно упрекват Русия в опити да откри зона на въздействие в Европа.

Според Зайцев Москва нееднократно е посочвала " пагубната процедура " да се употребяват стремежите за европейска интеграция на страните от района за " наяве изнудване, нелоялна конкуренция “ на страни отвън Европейски Съюз, които имат действителен принос за социално-икономическия напредък и стабилността на Западните Балкани.

" Под предлог да се следва политическата линия на Брюксел, Балканите са принудени да поддържат антируските наказания, поставяйки ги пред неестествен избор: или с Европейския съюз, или с Русия ", съобщи той.

" Призоваваме Европейския съюз да се откаже от неоколониалните си обноски и да следва оправдателен и пълноправен метод към прилежащите страни, в това число към Западните Балкани ", акцентира той.
ТЕМА преди 4 часа 592 преди 4 часа 628 преди 5 часа 978
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР