Русия прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракети

...
Русия прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракети
Коментари Харесай

Путин извади Русия от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег

Русия приключва присъединяване си в Договора за очистване на ракети със междинен и дребен обхват. Документът е от 1987 година, указът на Владимир Путин влиза в действие в деня на подписването му.
Руският президент Владимир Путин подписа декрет, с който се прекратява осъществяването от Русия на отговорностите й по Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват от 1987 година, заяви пресслужбата на Кремъл, представена от ТАСС.

" Изхождайки от нуждата да се одобряват неотложни ограничения по отношение на нарушаването от страна на Съединени американски щати на отговорностите им по Договора сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват от 8 декември 1987 година, разпореждам да се прекрати осъществяването на Договора, до момента в който Съединени американски щати не отстранят позволените от тях нарушавания по него или до прекратяването на действието му ", се споделя в текста на указа.

На съветското министерство на външните работи е предоставено да уведоми американската страна за преустановяването на осъществяването на контракта. Указът влиза в действие в деня на подписването му.

През 1987 година Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати подписаха Договора за РСМОД. До юни 1991 година договорът беше изпълнен – Съюз на съветските социалистически републики унищожи 1846 ракети Съединени американски щати – 846.

На 2 февруари тази година след редица взаимни обвинявания в нарушение на контракта Доналд Тръмп разгласи отдръпването на Съединени американски щати от ДРСМОД. Основните искания на Съединени американски щати бяха във връзка с ракетите 9М729.

В същото време Москва непрестанно заявяваше, че съблюдава отговорностите си по контракта. Руският външен министър Сергей Лавров уточни, че Москва има много съществени въпроси към Съединени американски щати по отношение на осъществяването на контракта от самите американци. По неговите думи, обвиняванията във връзка с Москва са голословни, а предизвикваща угриженост във Вашингтон ракета 9М729 била изпитана в разрешението от контракта параметри.

Така на 2 февруари Владимир Путин съобщи, че Русия ще отговори огледално на решението на Съединени американски щати за излизане от ДРСМОД и също прекратява присъединяване си в контракта.

Държавният глава съобщи тогава, че Русия не е длъжна и няма да се впуска в скъпоструваща за Москва конкуренция във въоръжаването, оповестява Дарик

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР