Русия предлага да се забрани т.нар. отрицание на ХИВ/СПИН като

...
Русия предлага да се забрани т.нар. отрицание на ХИВ/СПИН като
Коментари Харесай

Русия иска да криминализира отрицанието на ХИВ/СПИН, за да овладее епидемията


Русия предлага да се забрани така наречен отричане на ХИВ/СПИН като част от опитите на страната да се оправи с една от най-мащабните епидемии на това заболяване в Източна Европа и Централна Азия. Тази седмица съветското здравно министерство внесе закон, забраняващ разпространяването на лъжлива информация за ХИВ и ориентиран против тези, които отхвърлят съществуването му или слагат под подозрение връзката сред ХИВ и СПИН и опциите на медицината да лекува това заболяване, написа английският в. " Гардиан ".

Десетки хиляди руснаци са абонирани за онлайн конгреси, отдадени на отрицанието на общоприетите научни познания за ХИВ. Съобщения за " ХИВ-дисиденти ", които напоследък са умряли от затруднения или са отказали да лекуват децата си от тази болест, попаднаха в централните вести на националните вестници.

Проблемът с отрицанието на съществуването на ХИВ добива огромни измерения и с дружно с разпространяването на ХИВ в Русия, става рисково за обществото, показва Министерството на здравеопазването в претекстовете към новия закон. Руските законодатели дадоха знак, че ще го поддържат.

Според публични данни над 1.2 милиона руснаци за инфектирани с ХИВ, а през 2018 година са регистрирани още 100 000 нови случая. Само към една трета от инфектираните с вируса получават Антиретровирусна терапия (АРТ) – серия от медикаменти, употребявани да попречват разпространяването на вируса в организма.

Основните аргументи за ниските индикатори на лекуване са пренатоварената здравна система и това, че управляващите нямат допир до хората, инфектирани с ХИВ. Данните сочат, че през предходната година 35 от всички 85 региона в Русия, където живее над половината от популацията, са отказали да закупят АРТ като поддръжка на националната стратегия за лекуване. Дискриминацията в Русия на хората с хомосексуална ориентировка, при които рискът от болест е най-голям, е друга причина, заради която някои от инфектираните да не търсят лекуване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР