Русия подозира, че САЩ правят изпитания на ракетна технология със

...
Русия подозира, че САЩ правят изпитания на ракетна технология със
Коментари Харесай

Русия подозира САЩ, че тестват ракети, забранени от договора от 1987-а

Русия подозира, че Съединени американски щати вършат тествания на ракетна технология със междинен и дребен обхват, неразрешена от Договора за очистване на ракетите със междинен обхват, което ставало под прикритието на учения за противоракетна защита, оповестяват съветските медии.

" Не е загадка, че отдавна Съединени американски щати организират научноизследователска и развойна активност по разнообразни ракетни системи, основаването на които опонира на духа на контракта за ракетите. Ние имахме и към момента имаме всички учредения да считаме, че Съединени американски щати работят по софтуерен капацитет от балистични ракети със междинен и дребен обхват, неразрешен от контракта, под прикритието на учения за противоракетна защита ", посочи Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Русия.

Той добави, че Вашингтон е уведомил Москва по дипломатически път, че решението му да се отдръпна от Договора за очистване на нуклеарните сили със междинен обхват не е въпрос, който може да се разисква.

Съединени американски щати към момента не са обяснили за какво са стигнали до заключението, че наземно изстрелваната крилата ракета SSC-8 (руското ѝ означение е 9М729) нарушава контракта, подписан през 1987 година сред тогавашния американски президент Роналд Рейгън и тогавашния руски началник Михаил Горбачов.

" В продължение на доста време Съединени американски щати отказваха ясно да посочат съответния тип ракети в съветския боеприпас... базирайки се на някакви загадъчни разследващи данни. Само преди към година Съединени американски щати оповестиха, че това е ракета 9М729 ", разяснява Рябков.

Той акцентира още, че ракетата 9М729 не може да бъде тествана за обсег, неразрешен от контракта, тъй като тя не била създадена за тази цел.

Много от изказванията на Съединени американски щати за хипотетични нарушавания на контракта за ракетите от страна Русия бяха изопачени, а претекстовете на Москва бяха подценени, акцентира Рябков.

Руският посланик изрично отхвърли, че Москва е нарушила изискванията на Договора за очистване на нуклеарните сили със междинен обхват, като настоя, че претекстовете на Вашингтон за отдръпването от контракта не били " защитими ", заради което договорът остава в действие до момента.

" Наскоро американската страна предприе още една деструктивна стъпка, на най-високо ниво Вашингтон разгласи желанието си да се отдръпна от контракта. Почти незабавно това желание ни беше доказано посредством двустранни канали и беше обещано ясно пояснение, че оповестената стъпка не е покана за разговор, а решението е взето поради композиция от условия и е дефинитивно ", уточни съветският заместник-министър на външните работи.

Рябков посочи, че Москва била подготвена да бъде изцяло транспарантна във връзка с спазването на контракта от нейна страна, като предложи Съединени американски щати да работят по същия метод.

В началото на декември държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео разгласи, че Вашингтон ще се отдръпна от контракта в границите на 60 дни, в случай че Русия не се завърне към цялостно съблюдаване на съглашението. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР