Русия планира да премести около 2700 души украински персонал от

...
Русия планира да премести около 2700 души украински персонал от
Коментари Харесай

Украйна бие тревога: Русия ще евакуира персонала на АЕЦ Запорожие

Русия възнамерява да реалокира към 2700 души украински личен състав от най-голямата нуклеарна централа в Европа, твърди украинската компания за атомна сила, предупреждавайки за евентуална " пагубна липса на дипломиран личен състав " в АЕЦ " Запорожие ".

Работници, които са подписали трудови контракти с съветската нуклеарна организация " Росатом " след завладяването от Москва на завода в АЕЦ " Запорожие " при започване на войната, ще бъдат отведени в Русия дружно със фамилиите си, заяви " Енергоатом " в обява в Telegram.

Компанията не прецизира дали чиновниците ще бъдат изведени наложително от централата, нито е допустимо незабавно да се ревизират изказванията на " Енергоатом " за проекта на Москва.

Отстраняването на личния състав би " изострило така и така извънредно неотложния проблем " с дефицита на личен състав, сподели " Енергоатом ", заяви The Guardian.

Назначеният от Москва губернатор на района подреди цивилни евакуации от региона предходната събота, в това число от близкия град Енергодар, където живеят множеството служащи в завода. Пълният обсег на заповедта за евакуация не e явен, напомни dnes.bg.

Руските сили превзеха централата в Запорожие дни откакто съветският президент Владимир Путин подреди нахлуването в Украйна през февруари 2022 година Руските окупатори оставиха украинския личен състав на място, с цел да поддържа завода в употреба, само че точният брой на служащите в завода сега не е прочут.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР