Русия печели по-малко от петрол през ноември, въпреки увеличеното производство,

...
Русия печели по-малко от петрол през ноември, въпреки увеличеното производство,
Коментари Харесай

Печалбите на Кремъл от петрол падат, въпреки увеличения добив

Русия печели по-малко от нефт през ноември, макар увеличеното произвеждане, което е малко под равнището преди войната в Украйна. Приходите от експорт са паднали със 700 млн. до 15.8 милиарда $ заради по-ниски цени и по-големи отстъпки за артикули с съветски генезис, сочат данните на Международната организация по енергетика в постоянния й месечен отчет. Това е втората най-ниска облага след септемврийската от 14.7 милиарда $ през септември.

Спадът на приходите идва макар повишаването на съветския експорт на недопечен нефт и артикули до 8,1 милиона барела дневно – най-високото равнище от април, два месеца откакто Русия нахлу в Украйна. Това е добра вест за Европейски Съюз, Съединени американски щати и техните съдружници, които се постановиха наказания, които имат за цел да лимитират финансирането на Кремъл от износа на първични материали.  

Европейски Съюз, Г-7 и Австралия вкараха горна граница на цените от 60 $ за барел на съветския морски нефт на 5 декември. Цената на неруския нефт беше към 81 $ за барел в сряда. Експерти са скептични, че мярката ще има резултат, защото съветският нефт към този момент се търгува под 60 $ за барел.

Данните на МАЕ сочат, че експортната примес от недопечен нефт Urals е паднала до към 43 $ за барел към началото на декември.

„ Засега съветският нефт продължава да тече. През ноември общият експорт на нефт се е нараснал с 270 000 барела до 8,1 милиона барела дневно – най-високото равнище от април. Товарите на недопечен нефт останаха непроменени през месеца с малко над 5 милиона барела дневно, макар спада от 430 000 балела в доставките за Европа. Обратно, продуктовите потоци (по-специално на дизела) се усилиха, в това число към Европа. Руското произвеждане на нефт се увеличи с 90 000 барела до 11,2 милиона барела дневно, единствено с 200 000 барела под равнищата преди нашествието ”, се показва в отчета.

Таванът, който докара до струпване на танкери край Турция директно след въвеждането му, ограничи достъпа до застрахователни и транспортни услуги за всички купувачи на съветски нефт, които отхвърлят да одобряват наложения предел.

МАЕ предвижда, че производството на нефт в Русия ще спадне с 1,4 милиона барела дневно (bpd) през идната година. В отчета Агенцията отбелязва, че растежът на търсенето на нефт в международен мащаб ще се забави през идната година, само че към момента ще бъде постоянен от 1,7%, до момента в който Китай се възвръща от обвързваните с Covid стопански ограничавания.

Експертите са на мнение, че търсенето на нефт в Китай ще се свие с 400 000 барела дневно до 15,4 милиона тази година, преди да се възвърне с съвсем милион барела дневно през 2023 година

Международната организация по енергетика показва, че световното търсене на нефт през 2022 година се е нараснало с 2,3 милиона барела дневно по отношение на предходната година и се предвижда да нарасне с 1,7 милиона през идната година до 101,6 милиона барела дневно.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР