Русия от години поддържа близки отношения с Индонезия. С редица

...
Русия от години поддържа близки отношения с Индонезия. С редица
Коментари Харесай

Той е умен и много силен: Защо в Индонезия се възхищават на Путин


Русия от години поддържа близки връзки с Индонезия. С редица вложения Москва си е основала добър имидж. Мнозина в Индонезия споделят позициите на Кремъл и симпатизират на Путин. Причината? В личната им история.

" Обичам. Той е интелигентен, харизматичен и доста мощен ", споделя Панде. 42-годишният мъж се намира в една класна стая на съветското езиково учебно заведение в Бали. В Индонезия е доста харесван, изключително измежду младите.

С обществените мрежи се популяризират редица видеоклипове в поддръжка на Русия. Те демонстрират Путин със сладки кученца, като виновен брачен партньор или всесилен началник на армията.

Русия направи доста, с цел да си построи добър имидж

И останалите шестима възпитаници в езиковия клас на Панде поддържат неговото мнение. През деня те карат таксита, продават парцели или развеждат туристи и постоянно имат контакт с руснаци, които работят на Бали или пък са на отмора. 

Москва и поддържат близки връзки от десетилетия. Още през 50-те години на предишния век Съветският съюз поддържа интернационалното признание на независимостта на Индонезия, изяснява Рейналдо дьо Арчели. Той преподава съветски науки в най-големия държавен университет в страната. “Отношенията сред двете страни са близки и се разрастват изключително от 2000-те години насам. ” 
Редакцията предлага
Русия влага в железопътни линии, рафинерии, внася палмово масло, кафе и каучук. Сътрудничество се поддържа и на просветително равнище. Например дьо Арчели и неговите възпитаници получават стипендии за образование в Русия. В столицата Джакарта Русия финансира културен център, където се оферират езикови и готварски курсове. Чрез финансирания от страната уеб страница “Russia Beyond ” се популяризират проруски вести на локалния език. 

" Под управлението на Путин ислямът се трансформира в част от Русия ”

Близо три десетилетия след чеченските войни, Русия съумя да си построи проислямски имидж в. " Под управлението на Путин ислямът се трансформира в част от Русия. Националната еднаквост на Русия към този момент включва и исляма ", споделя дьо Арчели. А Индонезия е страната с най-многочислено мюсюлманско население в света.

Съвсем друг е имиджът на Съединени американски щати в страната. Въпреки че индонезийците харесват западния метод на живот и са безапелационни последователи на демокрацията, доста от тях възприемат външната политика на Съединени американски щати като експанзионистична.

Войните в страни с преобладаващо мюсюлманско население като Афганистан, Ирак и Либия подхранват антипатията от години. " Що се отнася до войната сред Русия и Украйна, Русия се преглежда като единствената страна, която има смелостта да се опълчи на западните експанзионистични проекти ", споделя Будиман Суджатмико, член на ръководещата партия и дълготраен народен представител в индонезийския парламент.

Индонезия: неутрална, само че не напълно

Той споделя, че в всекидневието си постоянно чува диалози сред хора, които се тормозят, че " Западът се е насочил против Украйна ". Много хора в Индонезия демонстрират схващане за това, че Русия се усеща застрашена и изпитват благосклонност към Москва. " Индонезийците се обръщат към всеки, който може да се бори против западното владичество ", прибавя Суджатмико. Според него това отношение се дължи и на личната им колониална история.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо по време на честване на Деня на независимостта (17.8.2022)

На високо дипломатическо ниво индонезийските управляващи от години водят политика на неутралитет. Президентът Джоко Уидодо обича да се показва за посредник: неотдавна той посети Киев, а по-късно отпътува за Москва. Будиман Суджатмико обаче акцентира, че Индонезия не е изцяло неутрална. Президентът недвусмислено подлага на критика нашествието в Украйна. " Ние обаче сме срещу глобите. Те не са съответни. Не би трябвало да изолираме Русия. Въздействието върху доставките на сила и храни може да бъде голямо. Не желаеме да наливаме масло в огъня, който към този момент гори. "

Вече е явно, споделя Суджатмико, че глобите нанасят повече вреди на страните, които са ги наложили. Твърдение, напомнящо съветския разказ.

В Индонезия съветската агитация жъне триумфи

В езиковата школа в Бали е време за отмора. Студентката Дида подвига мобилния си телефон. На екрана се появява видео, което съвсем всички в Индонезия познават: на него Путин произнася една от речите си в Деня на успеха на 9 май. Накрая той приключва с възклик " Ура! ". Хиляди бойци отвръщат на бойния зов – което очевидно провокира огромно удивление измежду учениците в Индонезия. Съвсем неотдавна те отпразнуваха своя Ден на независимостта с големи паради.

" Всички страни би трябвало да имат такива армии ", споделя студентът Окйен. " Когато виждам видеото, чувствам национализъм, водачество, подвиг. Всяка страна, която в миналото е била нападана или колонизирана като нас, индонезийците, може да се припознае в това. " В Индонезия съветската агитация пада върху плодородна почва.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР