Русия обяви, че отваря хуманитарен коридор за чуждестранните кораби по

...
Русия обяви, че отваря хуманитарен коридор за чуждестранните кораби по
Коментари Харесай

Ще успеят ли българските моряци, блокирани в украински води, да се завърнат у дома?

Русия разгласи, че отваря филантропичен кулоар за задграничните кораби по украинското крайбрежие на Черно море. 67 кораба от 15 страни не престават да са блокирани в украински води.

Край Черноморск има български транспортен съд с 11 моряци на борда. А на пристанище Мариупол е закотвен „ Царевна " със 17 български моряци на борда и един украинец.

Според Москва, коридорът ще бъде отварян всеки ден от 8.00 до 19.00 часа московско време.

Според изпълнителният шеф на Параходство „ Български морски флот " капитан далечно корабоплаване Александър Калчев, обаче, решението на Русия да отвори филантропичен кулоар за корабите на процедура е неприложимо.

Подробности вижте в директното включване на Петя Иванова.

Мястото, от което би трябвало да тръгнат плавателните съдове, е на 20 благи югоизточно от Мариупол. Те не могат да стигнат до такава степен без помощта на пилотни кораби и влекачи. А те не плават, защото украинските пристанища са затворени.

Корабът " Рожен " дебаркира в пристанище " Черноморск " на 22 февруари, два дни преди да стартира войната. В момента на борда му има 11 български моряци. По-рано други 6-ма бяха евакуирани по суша.



Аналогична е обстановката и за другия транспортен съд с български екипаж - „ Царевна ", който повече от месец е в пристанище „ Мариупол ". На борда му има 17 български моряци и един украински. Плавателният съд не може да стигне до филантропичния кулоар, тъй като би трябвало да мине през канал, който е миниран от украинските управляващи.

И на двата кораба българските моряци са добре и разполагат с задоволително храна и вода. Според експертите, с цел да могат корабите да изоставен украинските пристанища, би трябвало да има единодушие за филантропичния кулоар сред Русия и Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР