Русия обвини Съединените щати, че стоят зад предполагаемата атака с

...
Русия обвини Съединените щати, че стоят зад предполагаемата атака с
Коментари Харесай

Москва обвини Вашингтон за атаката с дрон над Кремъл

Русия упрекна Съединените щати, че стоят зад хипотетичната офанзива с дрон над Кремъл, която съгласно съветските управляващи е целяла да убие президента Владимир Путин. Белият дом отхвърли обвиняванията, още през вчерашния ден Киев отхвърли да стои зад случая с дрон.

От Европейския съюз приканиха казусът да не се употребява за ескалация на спора, а в Москва обмислят отговор, чуват се и апели за ликвидиране на Володимир Зеленски, който през днешния ден е на посещаване в Нидерландия и Международния углавен съд.

Ден, откакто упрекна Украйна, Кремъл насочи рецензиите си към Вашингтон, без да даде доказателства.

" Знаем доста добре, че решенията за сходни дейности не се вземат в Киев, а във Вашингтон. Знаем също, че доста постоянно даже не Киев дефинира задачите и даже няма право да употребява средствата за тяхното осъществяване ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби отхвърли като подправени съветските обвинявания, а от Белия дом обявиха:

" От началото на спора Съединените щати сигурно не предизвикват Украйна да поразява цели отвън своите граници ", разяснява Карин Жан-Пиер - прессекретар на Белия дом.

Въпреки това от Кремъл отиват и по-далеч в реториката си - Москва си резервира правото на отговор, а някогашният президент Дмитрий Медведев съобщи даже, че украинският президент Володимир Зеленски би трябвало да бъде физически отстранен. Върховният представител по външна политика на Европейския съюз Жозеп Борел прикани:

" Призоваваме Русия да не употребява офанзивата като опрощение за ескалация на войната. Тревожи ни, че това може да бъде опрощение за готовност на още бойци, за още офанзиви против Украйна. "

Владимир Путин не е бил в Кремъл, когато се случи нцидента с дрона, а през днешния ден съветската телевизия излъчи фрагменти с него и министър на икономическото развиване Максим Решетников в Кремъл. Засилват се ограниченията за сигурност към президентството в Москва, както и готовността за противовъздушна защита - нещо, което се прави обикновено преди военния церемониал за 9-ти май, който ще протече както е планувано.

Украинският президент Володимир Зеленски посети през днешния ден Международния углавен съд в Хага преди да се срещне с министър председателите на Нидерландия и Белгия - Марк Рюте и Александър де Кро. Зеленски прикани за основаването на специфичен арбитражен съд за закононарушенията на Русия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР