Русия обмисля план за закупуване на китайски юани и други

...
Русия обмисля план за закупуване на китайски юани и други
Коментари Харесай

Русия обмисля закупуването на „приятелски валути“ за 70 млрд. долара до края на годината

Русия обмисля проект за закупуване на китайски юани и други „ другарски “ валути на стойност до 70 милиарда $ през тази година, с цел да забави повишаването на рублата, преди да премине към по-дългосрочна тактика за продажба на притежаваната китайска валута за финансиране на вложения, написа.

След публикуването на информацията юанът за малко нарастна по отношение на $. Поскъпване регистрираха и турската лира и индийската рупия.

Предложението е част от серия от ограничения, които на процедура биха се равнявали на отменяне на градена от повече от десетилетие икономическа политика, защото Кремъл преразглежда тактиката си на фона на широкообхватни наказания, наложени от Съединени американски щати и техните съдружници поради нахлуването в Украйна.

Според източници на Блумбърг проектът е спечелил първична поддръжка на специфична среща за „ стратегическо “ обмисляне на висши чиновници на държавното управление и централната банка, която се проведа на 30 август. В нея взе участие и шефът на Руската централна банка Eлвиpa Haбиyлинa.

Тази смяна в политиката илюстрира метода, по който глобите прекатурнаха икономическата тактика на Русия, в това число посредством  замразяването на към половината от нейните 640 милиарда $ валутни запаси, което остави Кремъл без достъп до парите, който е спестявал години наред.

„ В новата обстановка натрупването на ликвидни валутни запаси за бъдещи рецесии е извънредно мъчно и нецелесъобразно “, се споделя в презентация, готова за срещата, която Блумбърг е видял и е съумял да удостовери като достоверна благодарение на осведомени източници.

Правителството и централната банка не са дали отговор незабавно на претенции на Блумбърг за коментар по отношение на проекта.

Години наред Кремъл сдържаше разноските и пестеше стотици милиарди в долари, евро и други задгранични валути като буфер против уединяване на стопанската система от възходите и спадовете на цените на петрола.

„ Замразените 300 милиарда $ не бяха от изгода за Русия - в противен случай, те се трансфораха в накърнимост и знак на пропуснати благоприятни условия “, се споделя още в презентацията

Спестяването на тези пари „ е директно понижаване на вложенията в Русия в интерес на вложения в други страни “, се показва още в документа.

„ Приятелски “ валути

Дори пазаруването на валутите на „ другарски “ страни е проблематично, се отбелязва в презентацията, защото продажбата на активи в юани „ изисква настрана съглашение с Китай, което ще бъде доста мъчно да се реализира във време на рецесия “. Други валути като дирхама на ОАЕ са обект на „ високи политически опасности “, защото тези държавни управления могат да трансформират политиките си, до момента в който турската лира е изправена пред огромни опасности от обезценяване, се споделя в документа.

В кратковременен проект, поради огромните приходите от износа на нефт и газ, които довеждат остатъка по настоящата сметка до връх тази година и тласкат рублата нагоре, предлагането приканва да се изразходват 4,4 трлн. рубли (70 милиарда долара) за закупуване на валутите на „ другарски “ страни, най-вече юани.

Планът отбелязва, че банките са наводнени с „ меки “ валути сега, защото напъните за изместване на търговията от долари и евро до момента са постигнали стеснен прогрес и комерсиалните сътрудници на Русия не са въодушевени да одобряват заплащания в личните си валути.

Длъжностни лица за първи път подхванаха концепцията за закупуване на „ другарски “ валути, с цел да забавят покачването на рублата през юни. По това време министърът на стопанската система Максим Решетников разкритикува концепцията, като сподели, че тя няма да има задоволително мощен резултат върху курса на рублата, само че ще принуди държавното управление да понижи внезапно разноските.

Документът не загатва спада на юана по отношение на $ през тази година, който подкопа цената на съветските запаси.

Преди войната Русия непрестанно усилваше вложенията си в юани като част от акцията си за диверсификация, трансформирайки се в един от най-големите притежатели на запаси в китайската валута. Макар че тези активи не са замразени от американски и европейски наказания, достъпът на Русия до тях към момента е стеснен.

В документа се споделя, че притежанията в юани могат да доближат 180 милиарда $, като тази сума включва неуточнени спомагателни покупки, направени тази година. Централната банка спря да разгласява разбивката на валутните запаси след налагането на глобите. На 1 януари тя сподели, че юанът съставлява 17,1% от нейните активи, което възлиза на малко над 100 милиарда $.

Планът изисква тези юани за до 180 милиарда $ да бъдат изразходвани през идващите три до пет години, с цел да се покрият големите разноски за подмяна на непознати технологии и пренасочване на инфраструктура към нови пазари в Азия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР