Русия никога не е прекратявала усилията си за избягване на

...
Русия никога не е прекратявала усилията си за избягване на
Коментари Харесай

Лавров: Русия никога не е прекратявала усилията си за избягване на ядрена война

Русия в никакъв случай не е прекратявала напъните си за отбягване на нуклеарна война, съобщи в изявление за италианска телевизия съветският външен министър, представен от Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4849
" Западни медии показват неправилно " думите ми, съобщи Лавров. " Русия в никакъв случай не е прекратявала напъните си за реализиране на съглашения, гарантиращи, че в никакъв случай няма да се стигне до нуклеарна война ", акцентира външният министър.

В изявлението си за италианската телевизия " Медиасет " Лавров означи, че точно по самодейност на Москва президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Джо Байдън са приели през юни предходната година в Женева взаимна декларация, че нуклеарната война е неприемлива, съобщи ТАСС. Подобна декларация направиха през януари и петте страни, непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

В апела си да не се усилват съществуващите опасности " имах поради изказването на (украинския) президент Володимир Зеленски, че Украйна е направила неточност, отказвайки се от нуклеарното оръжие и още веднъж би трябвало да се снабдява с него ", акцентира Лавров. Той подсети, че полските водачи също са създали изказване, че са подготвени да одобряват на своя територия американско нуклеарно оръжие.

Предстоящото честване на годишнината от успеха във Втората международна война на 9 май няма да окаже въздействие над провежданата от Русия военна интервенция в Украйна, увери в изявлението съветския външен министър, представен от Ройтерс. " Ще отбележим успеха си тържествено, само че темпото и скоростта на това, което се случва в Украйна, ще зависят от нуждата да се понижат до най-малко рисковете за мирните жители и съветските бойци ", добави той.

НАТО и Европейски Съюз са се примирили с преобладаващата роля на Вашингтон, съобщи още Лавров в изявлението, представено от ДПА. Всички страни считат, че си коства да слушат единствено Съединени американски щати, акцентира съветският външен министър. " А във Вашингтон взеха решение, че светът би трябвало да бъде еднополюсен, те приказват за това от самото начало ", добави той.

Освен това Лавров упрекна Съединени американски щати и Канада, че са обучили " неонацистки подразделения ", които са се присъединили в редиците на украинската войска, визирайки доброволческия батальон " Азов ". Бойци от батальона към момента се намират в завода " Азовстал " в Мариупол.

Има изявления, " които удостоверяват, че американци и изключително канадци са играли водеща роля в подготовката на ултрарадикалните, намерено неонацистки подразделения за Украйна ", добави съветският външен министър. Той не посочи за кои изявления става дума, отбелязва ДПА.

Лавров съобщи, че управляващите в Киев и Западът се пробват да реализират евакуация на останалите в " Азовстал " украински сили, тъй като " там има доста лица, които ще потвърдят и съществуването на наемници, а може би, и на настоящи офицери от западни армии, на страната на украинските радикали ". Той обаче не даде доказателства в поддръжка на изказванията си, отбелязва Ройтерс.

Освен това съветският външен министър съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски е менял непрестанно позицията си и договарянията са били саботирани от страна на Киев.

Лавров упрекна украинските сили за сигурност, че са нанесли удари по Донбас, целящи явно " да сплашват мирните жители ".

Москва няма да разреши на Запада да " краде " парите ѝ, получени за нефт и газ, добави съветският външен министър. Той съобщи, че посредством глобите от Русия са били " откраднати " над 300 милиарда $, получени за доставки на газ и нефт. Това е станало допустимо, тъй като " Газпром " е бил заставен да пази парите си в западни банки, според признатите на Запад правила. " Решиха да " санкционират " Русия - откраднаха ги ", съобщи външният министър. " Сега ни оферират да продължим да търгуваме, както до момента, а парите ще продължат да се намират при тях. Когато изискат, още веднъж ще си ги приберат в джоба ", означи Лавров.

Сега Русия предлага доставките да се считат за платени, откакто бъдат конвертирани в рубли, " които към този момент не могат да бъдат откраднати ", добави той, като акцентира, че за купувачите нищо не се трансформира. " Те не престават да заплащат сумите, планувани в контракта, в евро или долари, а конвертирането се реализира по-късно ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР