Русия можеа спре реакторите в американски атомни електроцентрали, ако спре

...
Русия можеа спре реакторите в американски атомни електроцентрали, ако спре
Коментари Харесай

Американски експерти: Русия може да спре американските атомни електроцентрали

Русия можеа спре реакторите в американски атомни електроцентрали, в случай че спре да доставя обогатен уран на американските енергийни компании. Мат Боуен и Пол Дабар, откриватели от Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет, стигнаха до това умозаключение.

В публикация, оповестена в The Hill, Боуен и Дабар означават, че Русия управлява шест % от международния пазар за рандеман на уран и 40 % от мощностите за неговата преправка.

" Огромното болшинство от 439-те реактора по света изискват гориво от обогатен уран, в това число всички реактори в енергийния парк на Съединени американски щати. И макар че всеки реактор има друга степен на взаимозависимост от съветските услуги за обогатяване, като цяло това е забележителен проблем, " се споделя публикацията.

Ако доставките на обогатен уран за Съединените щати спрат, енергийните компании в тази страна ще се сблъскат с следствията още тази година, смятат специалистите от Колумбийския университет.

В резултат на това, обстановката може да докара до прекъсването на реактори. И защото атомните електроцентрали обезпечават до 20 % от силата на обособените американски щати, нарастването на цените на електрическата енергия при този сюжет е неизбежно.

Очевидно сегашната американска администрация въобще не се нуждае от сходни проблеми. Повишаващите се цени на газа и инфлацията към този момент се трансфораха в източник на непрекъснато главоболие за Белия дом. Освен това междинните избори ще се проведат в Съединени американски щати през ноември. А вероятностите за тях пред демократите не са по никакъв начин светли.

Сега в Съединените щати има към 100 реактора в атомни електроцентрали, които годишно получават 25 хиляди тона гориво. Към 2020 година 23% от това гориво е доставено от Русия. Освен това уран се доставя на американски атомни електроцентрали и от Казахстан и Узбекистан. Заедно с съветските доставки това е към половината от потребностите на американските атомни електроцентрали.

Следва да се помни също, че забележителна част от урана на Казахстан и Узбекистан се обогатява в Русия.

По-рано Министерството на енергетиката на Съединени американски щати изиска повече от четири милиарда $ от страната, с цел да провежда закупуването на уран извънредно от американски предприятия.

Проблемът е, че в Съединени американски щати има единствено две настоящи предприятия. И с цел да се реализира производството на нужното количество нуклеарно гориво единствено в тях, ще са нужни милиарди долари вложения и време от порядъка на години.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР