Русия използва претекста технически проблем в Северен поток, за да

...
Русия използва претекста технически проблем в Северен поток, за да
Коментари Харесай

Русия демонстративно намали още газа към Европа преди срещата на енергийните министри

Русия употребява претекста " механически проблем " в " Северен поток ", с цел да понижи още повече подаването на газ към Европейски Съюз Доставките през другите налични газопрооводи не се усилват Днес е срещата на енергийните министри от Европейски Съюз, които ще разискват ограничения за икономисване на газ за зимата и съветският ход наподобява като откровена проява, че Москва ще употребява най-силното си икономическо оръжие
На 25 юли съветският държавен газов колос " Газпром " разгласи, че за следващ път в последните няколко месеца газовите доставки през " Северен поток " ще бъдат редуцирани. Поради нови механически проблеми с турбините на компресорната станция " Портовая ", от 27 юли сутринта главният газов водопровод към Европа ще работи единствено на 20% от потенциала си. Това се равнява на към 33 млн м3 дневно и е доста по-малко от нужното на Европа за последните седмици на нагнетяване в газовите складове.

Цените на котировките скочиха наедно с новината, като най-ликвидният показател TTF нарастна с малко над 10% на дневна база и затвори през вчерашния ден (25 юли) на 175.1 евро за мвТч. Днес към този момент е на 183 евро за мвТч и е напълно предстоящо котировките да продължат да порастват в случай че не се откри бърза опция в района. Най-вероятно цената ще спадне леко, чак когато лятото свърши и потреблението спадне преди отоплителния сезон.
Реклама
Твърде евентуално е посредством газовите доставки Москва да прави проява преди срещата на европейските енергийни министри в Брюксел - обстановката припомня за намаляването на доставките преди визитите на европейските държавни глави в Киев преди няколко седмици. Днес на, с цел да обсъдят изключителните си проекти за справяне с газовите доставки преди и по време на отоплителния сезон. Един от главните претекстове на общоевропейската среща е обвързван с предлагането на Европейска комисия страните в съюза да понижат газовото си ползване с 15%. Това понижение обаче може да се окаже незадоволително, откакто Русия понижи доставките си.

Това е и следващото доста явно доказателство, че Москва употребява най-силното си икономическо оръжие - енергийните доставки. Спорното техническо положение на турбините наподобява просто като предтекст за контролиране на доставките и предизвикателство на безпорядък на континента.

За България обстановката не се трансформира фрапантно, защото страната по този начин или другояче не получава количества през съветските тръбопроводи. Притеснителното обаче е, че хранилището в Чирен е на доста по-ниско равнище по отношение на междинното в Европа, а страната продължава да разчита основно на азерски газ и дребни количества полутечен газ. Цената обаче безусловно ще се повишава, защото няма по какъв начин трусовете в европейските показатели да не дават отражение и у нас. Дефицит на газ в Европа също така би направил по-трудно и обезпечаването на нужните количества в България.
Какво в действителност има в тръбите?
В последните два месеца " ремонт " на турбините се трансформира в главния лост за прекъсване на количества по Северен поток. Първоначално казусът беше, че една турбина е заседнала за ремонт в Канада и не може да бъде доставена от компанията Siemens до Русия поради глобите. Редно е да се каже, че тръбата работи към този момент от много време единствено на 40% от потенциала си. В последна сметка беше направено изключение от глобите за турбината и съгласно съветските източници тя се намира в пренос в Германия, а Газпром разгласи, че е получена документи за ремонта ѝ. И по този начин се стигна до 25 юли, когато Газпром разгласи, че още една турбина има потребност от ремонт и това ще понижи още повече потока на газ до 33 млн м3 дневно.
Реклама
По-рано " Северен поток " беше напълно спрян за една седмица през юли поради планов годишен ремонт. Това редуцира в допълнение газовите доставки и сложи проектите за 80% междинна цялост на хранилищата в Европа под въпрос. В момента те са цялостни на 66%, а българското е единствено на 44%, което е най-ниското в съюза.

Така може да се стигне до вид, в който най-големите опасения на Европа се осъществят и Русия спре напълно подаването на природен газ, било то заради механически или други аргументи.

Предположението, че държанието на съветския газов снабдител е напълно политическо мотитивирано, с цел да се оказва напън над Европа, поради войната в Украйна, се удостоверява и от това, че не се употребяват различни трасета за доставка на газ. Ако същинската причина беше механически проблем в " Северен поток ", можеше да се усили подаването през някой от другите газопроводи, както в други сходни случаи преди войната. Никое от наличните трасета в Източна Европа обаче не е натоварено повече, с цел да компенсира неналичието.
Брюксел се чуди
Планът на Европейската комисия да се понижи потреблението на газ с 15% и да се търси цялостна самостоятелност от Русия до 2027г не беше признат изключително задушевно от всички страни членки. Предложението към европейските държавни управления е да се понижи газовото ползване с 15% през идващите осем месеца по отношение на усредненото за същия интервал сред 2017 година и 2021 година Целите за доброволното понижаване ще станат наложителни, в случай че Брюксел реши, че енергийната рецесия е станала извънредно сериозна или в случай че три страни членки изискат смяна. Но някои страни в Европейски Съюз, които са по-малко подвластни от съветските доставки, нямат желание да редуцират потреблението си и сходна инструкция им се вижда ненужна. Например Испания и други страни членки, които имат връзка с газови трасета от Африка или терминали за регазифициране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР