Русия използва Балканите, за да налага статута си велика сила,

...
Русия използва Балканите, за да налага статута си велика сила,
Коментари Харесай

Институтът Клингендаел: Русия използва Сърбия, Черна гора и Босна за геополитическите си цели

Русия употребява Балканите, с цел да постанова статута си велика мощ, гласи отчет на института Клингендаел - мозъчен концерн и академия по интернационалните връзки.
Анализът на института:

Основните цели на Русия във връзка с Западните Балкани са три. На първо място, Кремъл се стреми да показа статута си на велика мощ в международен мащаб. Второ, той се стреми да попречва евроатлантическата интеграция на района, като се застъпва против интеграцията в НАТО и Европейски Съюз и като покачва неустойчивостта. Трето, Кремъл употребява Балканите, изключително въпроса за Косово, като мотив за външнополитическия си дневен ред в други области, изключително когато става въпрос за отбрана на възприеманото от Русия владичество над околните му страни.

Вместо да построи устойчиви, всеобхватни и значими връзки със Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора, Русия вместо това ползва опортюнистичен метод, подчинен от разпокъсани входни точки за въздействие във всяка страна. Кремъл показва умерени упоритости за създаване на позитивни връзки с трите страни, което се отразява и на инструментите, които употребява за въздействие в района. Москва поддържа контакти и въздейства посредством необятен кръг от обособени политици, православната черква, медиите и зловредни прокси групировки, като се възползва от енергийните връзки, както и от локалните напрежения и исторически мемоари. Москва ползва този метод целеустремено и той се оказва относително сполучлив.

На политическо равнище въздействието на Русия се разгръща най-много върху (про)сръбски политици, които постоянно употребяват сходни разкази и разчитат на Русия като външен покровител за разпространение на личните си хрумвания. По-специално, нейната позиция във връзка с Косово, съветската поддръжка за водача на Република Сръбска Милорад Додик и връзките ѝ с православната черква остават значими насочни точки за политическото въздействие на Русия в района като цяло. От трите страни входните точки за съветско въздействие са най-широко публикувани в Сърбия, следвана от Босна и Херцеговина.

В икономическо отношение въздействието на Русия доста превъзхожда това на Европейски Съюз, изключително във връзка с търговията. Широкообхватното въздействие на Русия в енергийните браншове на Босна и Херцеговина и Сърбия обаче дава обилни политически благоприятни условия за въздействие, даже в случай че вложенията ѝ постоянно се оказват неизгодни във финансово отношение.

Що се отнася до бранша на защитата, Русия се стреми да поддържа военното си съдействие с главния си сътрудник Сърбия, като в същото време поддържа милитаризацията на Република Сръбска. Белград е удовлетворен от сегашната степен на съдействие с Москва, само че се стреми да избегне превръщането ѝ в опора на Русия на Балканите. В реалност Москва е единствено един от многочислените участници в сигурността на Балканите, засенчена от НАТО и провокирана от Китай.

Представяйки се за сътрудник на Сърбия и по-специално на Република Сръбска, Русия също по този начин прибягва до зловредни принадлежности, които постоянно са се оказвали ефикасни при образуването на политическата среда в Западните Балкани. Тъй като не разполага с военно наличие в района, Русия поддържа извънредно десни националистически фигури и организации, които по принцип наподобяват повече на проведени незаконни групи, в сравнение с паравоенни организации, с цел да реализира задачата си за дестабилизация посредством разпалване на поляризация и антизападни настроения.

Кремъл е може би най-успешен в региона на медиите и дезинформацията. Руската агитация прониква в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина посредством финансирани от Русия портали, локални медии и обществени мрежи. Руската дезинформация и разкази са проникнали в района дотам, че забележителна част от обществото има позитивен облик на Русия и нейното политическо управление.

Във всички тези области съветската инвазия в Украйна повлия умерено, само че не промени напълно метода на Русия към Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. Въпреки че нашествието докара до по-остри разграничителни линии сред Русия и Запада и до понижаване на съветския финансов и дипломатически потенциал, следим последователност във връзка с съветските тактики и цели. Източниците на въздействие на Русия в трите страни са умерено натоварени, наред с други аргументи, вследствие на първите стъпки на Босна и Херцеговина и Сърбия за диверсификация на енергийните източници и западния напън за понижаване на политическите им връзки и връзките в региона на сигурността с Руската федерация. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР