Русия и Украйна ще проведат трети кръг преговори в понеделник

...
Русия и Украйна ще проведат трети кръг преговори в понеделник
Коментари Харесай

Русия и Украйна ще проведат трети кръг мирни преговори в понеделник

Русия и Украйна ще проведат трети кръг договаряния в понеделник за преустановяване на враждебните дейности, заяви украинският договарящ Давид Арахамия в обява във Фейсбук, без да дава повече детайлности, предава Ройтерс.

Делегации от Украйна и Русия организираха два кръга договаряния, откогато Русия стартира пълномащабно настъпление против прилежащата си страна на 24 февруари.

В четвъртък страните се договориха да отворят филантропични коридори, с цел да разрешат на цивилни да излязат от някои военни зони, макар че има закъснение в използването им.

В събота Украйна заяви, че диалозите не са дали резултати, само че договарянията ще продължат. “Третият кръг от диалози ще се организира в понеделник “, съобщи Арахамия, който е и водач на парламентарната група на партията на украинския президент Володимир Зеленски.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи в събота, че опитът на Зеленски да си обезпечи директна помощ от НАТО в спора сред двете им страни не оказва помощ на диалозите посред им, само че добави, че Москва е подготвена за трети кръг.

По-рано в събота украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че е отворен за диалози с Лавров, само че единствено в случай че те са “значими “.

Кремъл заяви в петък, че напредъкът в договарянията ще зависи от реакцията на Киев на позицията на Москва за това по какъв начин да приключи войната, която е предадена на Украйна в четвъртък.

Руската информационна организация ТАСС заяви, цитирайки съветския договарящ Леонид Слуцки, че украинската страна е посочила известна подготвеност при втория кръг договаряния за реализиране на съглашение.

По-рано през днешния ден американският държавен секретар Антъни Блинкен и украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещнаха на границата на Украйна с Полша, с цел да обсъдят западните старания за поддръжка на Украйна и уединяване на Русия, предава Ройтерс.

При строги ограничения за сигурност Блинкен и Кулеба организираха диалози в палатка на граничен пункт, където бежанци, най-вече дами и деца, също прекосяваха с движимостите си, събрани в раници и куфари. Двамата минаха и от двете страни на боядисаната линия, която отбелязва края на полската територия.

“Целият свят застава до Украйна, тъкмо както аз стоя тук в Украйна с моя другар, моя сътрудник “, сподели Блинкен. Кулеба добави: „ Надявам се народът на Украйна да види в това ясна проява, че имаме другари, които безусловно стоят до нас “.

Двамата разискаха даването на оръжия на Украйна и акцията за уединяване на Русия в интернационален проект, както и вредите за стопанската система ѝ и глобите, съобщи Кулеба.

Той добави, че в последна сметка Украйна ще завоюва войната си с Русия, само че интернационалните поддръжници на страната би трябвало да дават повече помощ за по-скорошно преустановяване на спора.

По-рано Блинкен се срещна с полския министър председател и външния министър на страната и посети център за някои от стотиците хиляди хора, които минават на територията на Полша след нашествието на Русия.

Блинкен изрази удовлетворение от Полша, която е член на НАТО, поради реакцията ѝ на дейностите на Русия. В Полша има към 10 хиляди американски военни, а над половината от тях дойдоха през последните седмици.

Броят на бежанците може да нарасне до 1,5 млн. до края на уикенда по отношение на 1,3 млн. сега, заяви ръководителят на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците в събота.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР