Русия и Украйна се договориха за 12-часови хуманитарни коридори за

...
Русия и Украйна се договориха за 12-часови хуманитарни коридори за
Коментари Харесай

Евакуацията е в ход. Украйна съобщава за атаки по хуманитарния коридор между Мариупол и Запорожие

Русия и Украйна се договориха за 12-часови филантропични коридори за евакуация на цивилното население от пет украински градове във вторник. Те бяха отворени в 9:00 часа локално време и съветските държавни медии настояват, че ще бъдат в действие до 21:00 часа .

Такива коридори са оповестени в региона на столицата Киев и градовете Суми , Харков , Чернигов и Мариупол , заяви съветското военно министерство. Предишните няколко сходни опита се провалиха и бяха съпроводени от взаимни обвинявания на двете страни, че съзнателно са нарушили прекратяването на огъня.

Още в първите часове от оповестеното във вторник прекъсване на стрелбата в регионите, в които има евакуация на цивилни обаче, украинските управляващи започнаха да оповестяват за съветски обстрели.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко сподели, че съветски военни нападат филантропичния кулоар сред Мариупол и Запорожие , съобщи Би Би Си. По думите му 8 камиона и 30 рейса са на път да доставят филантропична помощ в града и да изтеглят цивилни до Запорожие. Хората в Мариупол живеят там без течаща вода и ток от съвсем седмица и храната им е на изчерпване.

За огромна евакуация се приготвяше и популацията на Ирпин , където през последните дни се водеха тежки борби и имаше обстрели по жилищюни региони. По информация на регионалния шеф Алексий Кулеба евакуацията на цивилни продължава през село Романовка към Киев , макар военните офанзиви. Към 9:30 часа локално време във вторник са евакуирани над 150 души, съобщи Кулеба, представен от Би Би Си.

“Агресорът попречва евакуацията на популацията. В рамките на един ден тези, които са съумели да стигнат до мястото за събиране, са изведени от Ирпин сами. Сега региона се приготвя за огромна евакуация и доставка на филантропична помощ. ”

Подобно е ситуацията и в североизточния град Суми , който беше подложен на обстрели през нощта против вторник,, в това число деца. По информация на Ройтерс евакуацията на локалното население там е в ход и колоната от хора се движи към Полтава , който се намира на 175 км южно от Суми.
 Временен бежански център в полския граничен град Пржемисъл
Преди ден Москва предложи да обезпечи хуманитар ни коридори за евакуация към Русия и Беларус, което беше отхвърлено от Киев като “неморално ” предложение.

Междувременно Организация на обединените нации заяви пред Би Би Си, че броят на бежанците от войната в Украйна към този момент надвишава 2 милиона. Най-голяма част от тях бягат към прилежащите страни - Полша , Румъния , Словакия , Унгария и Молдова . Значително по-малък брой бежанци са отишли в Русия и Беларус .

Според последните данни на Организация на обединените нации Полша е приютила над 1.2 милиона украинци, Унгария - 191 хиляди, Словакия - 141 хиляди, Молдова - 83 хиляди, Румъния - 82 хиляди, Русия - 99 хиляди, Беларус - над 400, а останалите европейски страни - повече от 133 хиляди души.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР