Русия и Украйна може да проведат среща на по-високо равнище

...
Русия и Украйна може да проведат среща на по-високо равнище
Коментари Харесай

Чавушоглу: Русия и Украйна може да проведат среща на по-високо равнище до седмица-две

Русия и Украйна може да проведат среща на по-високо ниво до седмица-две, сподели турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия А Хабер.

По думите му външните министри на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров са декларирали подготвеност за диалози и е допустимо до седмица-две може да има среща най-малкото на равнище външни министри.

Според него индикативен за доверието в Турция е фактът, че страната е съумяла да събере двете страни и че и двете са желали Турция също да участва на диалозите.

" Ние се опитваме да съберем (отново) външните министри. Осъществихме контакт както с Кулеба, по този начин и с Лавров ", сподели Чавушоглу.

По думите му е допустимо и съветският президент Владимир Путин да посети Турция, като турската страна чака дата. " В миг, когато войната е в разгара си, а в същото време се поставят старания за трайно помирение, е мъчно (Путин) да каже по кое време може да пристигна в Турция ", уточни той.

" Ние желаеме да бъдем хазаин на среща на равнище водачи ", сподели още Чавушоглу. " Това, което е значимо, е двете страни да се съберат дружно и да стартират развой към дълготраен мир ", добави той.

Във връзка с настояването на Украйна Турция да бъде поръчител на вероятно съглашение с Русия, Чавушоглу уточни, че не би било правилно да се вършат безапелационни мнения преди въпросът да бъде изцяло контрактуван. Според него са неправилни изказванията, че Русия е срещу статута на гаранти на западни страни.

" Предложението на Украйна е P5 (петте непрекъснати членки на ООН) плюс Германия и Турция. Имала ли е до момента Русия несъгласие, което да демонстрира, че се опълчва против това? Тъкмо противоположното, руснаците споделиха, че не са срещу Германия и Турция като гаранти ", сподели той.

Според Чавушоглу има доближаване на позициите на двете страни, само че е нужно те да вземат дефинитивни решения. Той уточни, че с помощта на диалозите до момента към този момент не се договаря по някои въпроси, а за това по какъв начин да бъдат приложени решенията. Като най-трудните тематики на договарянията той открои статута на Крим и Донбас.

" Някои въпроси би трябвало да бъдат оставени на водачите, а някои въпроси евентуално би трябвало да бъдат оставени на времето. Първо дано да има преустановяване на огъня, успокоение. Да се положат нови стъпки. Казваме и на европейците: когато има преустановяване на огъня, на масата ще бъде сложено и повдигане на наказания ", уточни той. " Съветваме европейските си сътрудници да бъдат готови по този въпрос " (за облекчение на някои санкции), добави министърът.

Той открои също по този начин ролята на съветския предприемач Роман Абрамович на договарянията в Истанбул, като сподели, че той поставя откровени старания за преустановяване на войната.

Истанбул бе хазаин във вторник на договаряния на делегации на Украйна и Русия, извършени в отговор на турска дипломатическа самодейност, а на 10 март се състоя среща на министрите на външните работи на двете воюващи страни в границите на дипломатическия конгрес в Анталия.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР