Русия и САЩ внесоха за разглеждане в Общото събрание на

...
Русия и САЩ внесоха за разглеждане в Общото събрание на
Коментари Харесай

Русия и САЩ постигнаха дипломатически пробив в ООН

Русия и Съединени американски щати внесоха за разглеждане в Общото заседание на Организация на обединените нации взаимна проекторезолюция за отговорно държание на страните в киберпространството - значимо събитие предвид на обстоятелството, че през последните години двете страни най-често се проявяваха като противници и даже съперници в международната организация. След утвърждение в Първата комисия Общото заседание ще гласоподава документа през декември, написа съветският в. " Комерсант ".

До момента разпоредбите за държание на страните в осведомителното пространство се разработваха от два механизма в границите на Организация на обединените нации - възродената от американците Група на държавните специалисти (ГПЕ) и задействаната по съветска самодейност Работна група с открит състав (РГОС). Русия и Съединени американски щати влизат и в двете, само че Москва поддържаше РГОС, а Вашингтон - ГПЕ. Конкуренцията сред тях създаваше поле за съревнование и подмолни интриги, намалявайки успеваемостта и на двата механизма.

С приемането на консенсусни отчети в двете групи тази пролет се обрисуваха положителни промени, само че създаването на взаимна резолюция е същински дипломатически пробив. Той се дължи значително на договореностите, реализирани от президентите Байдън и Путин на срещата им през юни, показва изданието.

Миналата седмица планът бе показан от съветската и американската делегация на неофициални съвещания в Организация на обединените нации. " Исторически миг " назова събитието Андрей Крутских, специфичен представител на президента Путин за интернационалното съдействие в киберсигурността. По думите му резолюцията има и стратегическо значение, доколкото ще постави завършек на успоредната активност на двете площадки по киберсигурността в Организация на обединените нации, както от дълго време приканва международната общественост.

Съчетани, последните отчети на двете групи образуват рамкова идея за разпоредбите за отговорно държание на страните в киберпространството. Новата руско-американска резолюция приканва страните да извършват тези правила и да основават условия за по-нататъшни старания в тази сфера в Организация на обединените нации, сподели Мишел Маркоф, координатор по кибернетичните проблеми в Държавния департамент на Съединени американски щати.

Според документа тази активност отсега нататък ще се реализира в РГОС, чийто мандат е удължен до 2025 година В резолюцията се акцентира, че всички страни имат интерес да предизвикват потреблението на информационно-комуникационните технологии (ИКТ) с мирни цели и да предотвратяват спорове, свързани с тях. Но се прибавя, че редица страни усилват капацитета си в ИКТ с военни цели и все по-вероятно е ИКТ да се употребяват в бъдещи спорове. А приемането на доброволни и незадължителни правила за отговорно държание може да понижи заканите за интернационалния мир, сигурността и стабилността.

В рамките на договарянията в Организация на обединените нации дипломатите създадоха по-рано базов кибернетичен кодекс за страните. Те приканиха държавните управления по-специално да попречват разпространяването на вредоносни стратегии, да осведомят създателите на програмен продукт за откритите уязвимости, вместо да ги употребяват за хакерска активност, и да се откажат от задействането на скрити функционалности в Ай Ти продукцията, създавана на тяхна територия. Слабо място на кодекса обаче е доброволният темперамент на нормите. Русия нееднократно предложи те да бъдат юридически задължаващи, само че Съединени американски щати бяха срещу, напомня вестникът.

Внасянето на руско-американската проекторезюлюция в Организация на обединените нации - една " невиждана стъпка ", стана допустимо, тъй като двете страни съумяха да слагат отвън скоби политическите си различия и да заемат прагматични, градивни и виновни позиции, акцентира Крутских. Заедно с американската си колежка той прикани всички страни членки на Организация на обединените нации да поддържат документа, в това число като съавтори. До предаването на броя за щемпел те станаха към този момент над петдесет, добавя " Комерсант ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР