Русия и САЩ имат механизми за управление на ядрените рискове

...
Русия и САЩ имат механизми за управление на ядрените рискове
Коментари Харесай

US дипломат: Русия и САЩ имат механизми за управление на ядрените рискове на равнище разузнавателни агенции

Русия и Съединени американски щати имат механизми за ръководство на нуклеарните опасности на ниво разследващи организации, сподели почитан американски посланик, представен от Ройтерс.

Елизабет Руд, шарже д`афер в посолството на Съединените щати в Москва, посочи, че към този момент няма планувани срещи по въпроса.

По-рано този месец шефът на Централното разследващо ръководство (ЦРУ) на Съединени американски щати Уилям Бърнс се срещна в Турция с ръководителя на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин и го предизвести, че ще има последици за страната му, в случай че употребява нуклеарни оръжия, сподели Белият дом. Министерството на външните работи на Русия съобщи, че двамата са разискали деликатни въпроси , които отхвърли да разяснява.

От началото на войната в Украйна през февруари представители на съветските управляващи на няколко пъти загатнаха за допустима приложимост на нуклеарни оръжия. Западът реагира остро и предизвести Москва да не прибягва до подобен ход на фона на неуспехите си на фронта.

" Директор Бърнс не контракти нищо и не разиска споразумяване на спора в Украйна " по време на срещата си с Наришкин, сподели Елизабет Руд, която приказва пред РИА Новости. Тя означи, че в случай че е належащо, може да бъде уредена нова среща по този канал, като посочи, че доколкото знае, към този момент " няма нищо планувано ".

Русия даде да се разбере, че е подготвена за диалози със Съединените щати на по-високо ниво. Кремъл обаче сподели, че среща сред президентите Владимир Путин и Джо Байдън на този стадий въобще не стои на дневен ред.

Представители на Русия и Съединени американски щати се събират на следващия ден в Кайро за диалози до 6 декември , които ще бъдат отдадени на обновяване на инспекциите на реципрочна основа по контракта " Нов СТАРТ " за редуциране на нуклеарните оръжия. Москва обаче съобщи, че е малко евентуално да бъде реализиран бърз пробив, отбелязва Ройтерс.

Нов СТАРТ, който влезе в действие през 2011 година, вкарва ограничавания на броя на стратегическите нуклеарни бойни глави, които Съединени американски щати и Русия могат да разполагат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи, способни да ги придвижват. През август Москва прекрати съдействието по инспекциите, обвинявайки за това рестриктивните мерки за пътешестване, които Вашингтон и неговите съдружници постановиха на Русия по отношение на нашествието ѝ в Украйна, само че съобщи, че към момента се ангажира да съблюдава наредбите по съглашението. 

Елизабет Руд сподели още пред РИА Новости, че Русия и Съединени американски щати не престават да разискват по " специфични канали " замяна на пандизчии, която да включва американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и някогашния морски пехотинец Пол Уилан .

Грайнър не се е оплаквала от изискванията в наказателната колония, където излежава присъдата си по обвинявания в владеене на опиати, съобщи Руд. Тя сподели, че от американска страна се пробват да получат достъп до баскетболистката.

По-рано този месец Русия съобщи, че се надява на замяна на пандизчии със Съединените щати, която да включва оръжейния търговец Виктор Бут.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР