Русия е уведомила САЩ за плановете си да проведе годишни

...
Русия е уведомила САЩ за плановете си да проведе годишни
Коментари Харесай

САЩ алармира: Русия ще проведе учения на ядрените си сили

Русия е уведомила Съединени американски щати за проектите си да организира годишни учения на своите нуклеарни сили, заяви американското държавно управление, което съгласно Вашингтон понижава риска от неправилни преценки в миг на " безразсъдна " съветска нуклеарна изразителност, съобщи Ройтерс.

Съединени американски щати обявиха, че чакат Русия да извърши тестови изстрелвания на ракети по време на годишните си учения " Гром " на стратегическите си нуклеарни сили, като означават, че в предишното Москва е изстрелвала междуконтинентални балистични ракети.

Съгласно новия Договора СТАРТ Русия е задължена да даде авансово известяван за такива изстрелвания на ракети, показват американски представители.

" Съединени американски щати бяха известени и както сме подчертавали и преди, това е рутинно годишно обучение на Русия ", съобщи представителят на американските Военновъздушни сили бригаден военачалник Патрик Райдър на брифинг. Райдър отхвърли да даде повече детайлности.

Ученията съставляват евентуално предизвикателство за Съединени американски щати и техните съдружници, откакто съветският президент Владимир Путин намерено заплаши да употребява нуклеарни оръжия, с цел да отбрани Русия на фона на неуспехите в нашествието в Украйна.

Русия също по този начин насочи обвинявания в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че Украйна се готви да употребява " мръсна бомба " на личната си територия - изказване, изрично отхвърлено от западните и украински публични лица като дезинформация и предлог за ескалация на войната.

Западни представители показаха убеденост в своите дарба да разграничат съветското обучение от каквато и да било стъпка от страна на Путин да извърши нуклеарните си закани.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс акцентира значимостта на съблюдаване на условието за известяван за такива учения.

" Докато Русия се занимава с непровокирана експанзия и безразсъдна нуклеарна изразителност, тези ограничения за известяван подсигуряват, че няма да бъдем сюрпризирани и понижават рисковете от неправилно разбиране ", съобщи Прайс.

БТА
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР