Русия е раздала повече от 12 милиарда долара държавни субсидии

...
Русия е раздала повече от 12 милиарда долара държавни субсидии
Коментари Харесай

Русия е дала $12 милиарда, за да запази авиационния сектор във въздуха

Русия е раздала повече от 12 милиарда $ държавни дотации и заеми, с цел да поддържа своя авиационен бранш, откогато западните наказания поради нахлуването на Москва в Украйна прекъснаха доставките на основни елементи и услуги за поддръжка, демонстрира разбор на Reuters.

Зависима от задгранични самолети, Русия е изправена пред сложната задача да развива своята авиационна промишленост сама с локални елементи, като в същото време купува самолети от задгранични лизингодатели, с цел да избегне изземването на такива от нейния флот.

Западните производители на самолети Airbus и Boeing стопираха доставките на услуги и аварийни елементи през март 2022 година и се отхвърлиха от поддръжката за постоянна поддръжка за флагманския транспортьор Аерофлот и други съветски самолетни компании.

" Неволята учи ": Руски самолетни компании желаеха да купуват аварийни елементи от екзотични дестинации

Кои са новите страни, включени в листата на вероятните снабдители

Оттогава Русия е похарчила 1,09 трилиона рубли (12,07 милиарда $, $1 = 90,29 рубли) в поддръжка на гражданската авиационна промишленост, в това число произвеждане на самолети и финансова помощ за самолетните компании, демонстрират калкулации на Ройтерс, основани на данни от Министерството на финансите и Сметната палата, която следи осъществяването на бюджета.

Разходите са съвсем два пъти повече от 547 милиарда рубли в заплащания, осъществени през 2020-21 година, когато пандемията от COVID-19 провокира фрапантно понижаване на въздушния превоз, и акцентира мащаба на напъните на Кремъл да изтръгне контрола върху основна промишленост.

" Нашият флот от самолети е доста претрупан... със самолети задгранично произвеждане. Планираме да произведем повече от 1000 самолета до 2030 година, наши лични самолети. Необходима е работа ", сподели президентът Владимир Путин предходната седмица, представен от Ройтерс.

Според швейцарския снабдител на авиационна разследваща информация ch-aviation съветските самолетни компании сега експлоатират 991 самолета, в това число 405 създадени в Русия.

Но единствено 133 са Superjets, създадени от държавния производител United Aircraft Corporation. Други самолети, създадени в Русия - Туполев, Яковлев и Илюшин - рядко се употребяват за търговски полети.
 С какъв брой лични пътнически самолети разполага Русия
С какъв брой лични пътнически самолети разполага Русия

Руска регистрация има по-малко от една четвърт от целия авиопарк

Подкрепата за производството на самолети, основна промишленост, ще се резервира за години напред, сподели министерството на промишлеността и търговията в отговор на констатациите на Ройтерс.

" Основният акцент е върху подпомагането на продажбите, разширението на индустриалния потенциал и основаването на система за следпродажбено обслужване ", показват от министерството.

Значението на благонадежден въздушен превоз е изключително значимо за Русия, както за превозването на хора и артикули през голямата й територия, по този начин и за подсилване на разказа на Москва, че глобите са имали минимално влияние.

Като основна авиационна мощ от руско време техническите качества на Русия не са под подозрение.

Западните авиационни анализатори споделят, че вложенията в най-хубавия случай ще запазят флота да лети, само че се съмняват, че самолетите ще се върнат скоро на западните пазари, даже в случай че спорът в Украйна завърши. Това се дължи на разноските и бюрокрацията, свързани с възобновяване на самолетния парк с чисто и проследимо досие за сигурност и утвърдени елементи.

Русия е насочила аварийни фондове, демонстрират данните, като е похарчила 110 милиарда рубли през 2022 година за компенсиране на загубите на самолетните компании от внезапното повишаване на разноските за реактивно гориво.

Тази година Фондът за национално богатство (NWF) изигра по-голяма финансова роля, като Москва изтегли съвсем 400 милиарда рубли за разноски за авиация до момента през 2023 година

Мащабът на разноските през 2022-23 година е равностоен на малко под 1% от планувания БВП (БВП) за 2023 година Русия е похарчила спомагателни 2,3 трилиона рубли през 2022-23 година за развиване на превоза отвън авиационния бранш.
 В Русия започнаха да редуцират цивилен полети - поради проблеми с моторите на самолетите
В Русия започнаха да редуцират цивилен полети - поради проблеми с моторите на самолетите

Колко и какви самолети са " приземени "

Вътрешният въздушен пътнически трафик в страната стартира да се възвръща в края на 2022 година, защото самолетните компании откриха способи да внасят аварийни елементи посредством сива скица за импорт, въведена от държавното управление.

Руските самолетни компании задържаха своя флот от западни самолети във въздуха, частично посредством импорт на аварийни елементи през трети страни без единодушието на производителите - основно Airbus и Boeing.

Броят на пасажерите се възвръща, само че към момента изостава от равнищата преди Коронавирус. Междувременно загубата на непознати аварийни елементи и опит в поддръжката породи опасения за сигурността на самолетите.

Някои самолетни компании са разглобили самолетите за елементи, споделиха източници от авиационната промишленост пред Ройтерс предходната година.

Москва небрежно локализира регистрацията на флота си и употребява средствата на NWF за назад изкупуване на самолети от задгранични лизингодатели, с цел да избегне риска от конфискуването им при полети в чужбина.

Министърът на превоза Виталий Савелиев сподели, че 300 милиарда рубли могат да бъдат употребявани за закупуване на самолети от задгранични лизингодатели през 2023 година.

Досега са изразходвани 190 милиарда рубли, демонстрират данните, като държавната застрахователна компания NSK държи самолети от името на самолетните компании.

В държавен документ, определящ стратегически проекти за разноски за авиацията, забелязан от Ройтерс предходната есен, се споделя, че Русия ще би трябвало да похарчи минимум 711 милиарда рубли за " реализиране на софтуерна самостоятелност от задгранични снабдители ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР