Русия е повече от теоретична заплаха за Европа и НАТО.

...
Русия е повече от теоретична заплаха за Европа и НАТО.
Коментари Харесай

С Русия пред портите, НАТО трябва да отстоява Европа

Русия е повече от теоретична опасност за Европа и НАТО. Този факт в никакъв случай не е бил по-ясен след края на Студената война. При Путин Русия мина от дипломатически раздорен и много сложен народ до военно нападателна страна, подготвена да взе участие в очевидни и директни дейности на непозната земя, умишлени военни провокации и похищения, както и териториално разширение, написа латвиецът Ричард Римкус за " КейпЕкс ".

Русия на Путин анексира Крим и бе мощно забъркана в спора в региона на Донбас в Украйна. Той сподели готовността си да извърши атентати на непозната земя с потреблението на Новичок в Солсбъри и още 12 необясними смъртни случаи на съветски изгнаници на английска земя. Това е съветската страна, която постоянно организира военни нападения във въздушното пространство и водите на НАТО.

Руските учения като " Запад 2017 " демонстрират, че са подготвени да употребяват военна мощ в къс период на балтийската сцена и на вероятен европейски фронт. Смята се, че тези типове военни учения са игра за навлизане в Източна Европа и Прибалтика или по-широка война против НАТО. Това наподобява се удостоверява в допълнение от неотдавнашните взаимни учения с Беларус по границите на Латвия и Литва.

Пред лицето на такава антагонистична нация, непрекъснатият ангажимент на НАТО към най-източните членове в Прибалтика е от извънредно значимо стратегическо значение. Съвместните учения и разполагания на НАТО в Източна Европа, в това число " Заключени щитове ", " Пролетна стихия " и " Летен щит ", са извънредно добре пристигнали.

Но също по този начин е ясно, че НАТО не прави задоволително. Президентът Путин не почита думите, в случай че те не са ясно подсилени от явна военна дарба. Той не се опасява от интернационалното наказание, само че се опасява от интернационално съдействие и съветска изолираност. Въпреки че изолацията и обкръжението му дават отговор на политическите му разкази, съветският президент към момента има реален взор върху геополитиката.

Анексията на Крим имаше за цел да обезпечи достъп до Черно море и тъй като Украйна стартира да се отдалечава от Русия към Европейски Съюз и НАТО. Кремъл направи изчислението, че в случай че работи в този момент, няма да срещне военна реакция на Европейски Съюз или НАТО, до момента в който в случай че не предприеме нищо, ще направи своите черноморски пристанища по-уязвими и по-трудни за обезпечаване в бъдеще.
 Столтенберг има вяра, че може да има съглашение с Русия за надзор на оръжията
Столтенберг има вяра, че може да има съглашение с Русия за надзор на оръжията

" Tъй като алтернативата е доста рискова ", само че не желае мораториум за ракети в Европа

Външната политика също има вътрешно измерение. Путин е под все по-голям напън, защото западните наказания не престават да хапят, виталният стандарт е в застой и недоволството от неговото държавно управление се усилва. Той знае цената на това да наподобява мощен и завладяването на Крим му даде подтик в известността. В Русия има доста хора, които желаят завръщане към своя териториален подем и районно владичество. По-нататъшното разширение на запад ще значи или непосредствено предизвикателство на НАТО, или цялостно включване на " съдружник ".

Това би означавало, че съветските войски могат елементарно да обхванат на стотици километри в Европа и да отворят надалеч по-голям фронт по цялата дължина на Литва, Латвия и Естония и да стигнат до Полша. В последна сметка Русия или ще би трябвало да се занимава с вътрешните си проблеми или да употребява военна мощ против НАТО.

Слабата войска на Украйна и неналичието на интернационалните договорни отговорности постоянно значат, че е изложена на съветска експанзия. Тази уязвимост може да се види в неотдавнашното единодушие на президента Володимир Зеленски с формулата на Щайнмайер, която предава контрола на Донбас на Русия посредством сепаратистките му пълномощници - което отразява неспособността на подчинената и недобре оборудвана войска на Украйна да потуши комбинацията от сепаратистки милиции и постоянни съветски войски, маскирани като доброволци.

Вниманието на Русия също е повода Грузия да има предпочитание да организира двустранни интервенции с НАТО, в това число взаимното обучение през март тази година и значителния пакет от НАТО за Грузия от 2014 година Грузия видя опасността от враждебен Путин и предприе стъпки, с цел да се отбрани от сходна експанзия.

Поотделно европейските народи са нищо за Русия. Сътрудничеството и взаимната отбрана на НАТО защищава нашите страни против очевидна военна експанзия. Въпреки това видяхме и " опровержими " дейности като тези в Солсбъри и постоянни военни нападения. Русия тества отговорите на НАТО и се насочва към границите. НАТО би трябвало да стои твърдо.

За да създадат това, европейските страни би трябвало най-малкото да се ангажират вярно за задачата с 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, в случай че не и повече.

Като най-близкият от НАТО район на Русия, би трябвало да организираме повече учения в Прибалтика. Една допустима стъпка би била основаването на наземна версия на " Балтопс ", което е годишно военноморско обучение в Балтийско море, сред балтийските страни всяка година.

Може да не споделяме същите вероятности като президента Путин, само че би трябвало да признаем неговия светоглед. НАТО е от значително значение за поддържането на мира в Европа и с цел да го създадем, би трябвало да демонстрираме своите благоприятни условия, увереност и мощ. Всичко по-малко от това е слаб отговор на действителностите на днешната геополитика.
 Всички военни самолети на НАТО са с приоритет пред цивилните в небето на Европа
Всички военни самолети на НАТО са с приоритет пред цивилните в небето на Европа

Столтенберг: За сигурността на жителите би трябвало бързо да прехвърляме сили
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР