Русия е освободила американската баскетболистка Бритни Грайнър. В замяна Съединените

...
Русия е освободила американската баскетболистка Бритни Грайнър. В замяна Съединените
Коментари Харесай

Размяна на затворници: Москва пуска американска спортистка срещу руски оръжеен търговец

Русия е освободила американската баскетболистка Бритни Грайнър. В подмяна Съединените щати са пуснали съветския оръжеен търговец Виктор Бут, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на американски източници, съобщи.

55-годишният Виктор Бут е един от най-известните търговци на оръжие в света. Той беше наказан през 2011 година на 25 години затвор по обвинявания, включващи скрит план за ликвидиране на американци. Последните 10 години от живота си той прекарва във федерален затвор в американския щат Илинойс. През 90-те години на предишния век Бут основава частна самолетна компания за транспорт на товари и хора към зони на спор, употребявайки товарни руски самолети Антонов за дълги дистанции. Според отчета на Организация на обединените нации Бут е управлявал най-голямата в света база от частни самолети Антонов, ситуирана в Обединените арабски емирства. Самолетите му са превозвали оръжия за конфликтни зони, само че и разнообразни други неща, измежду които цветя от южноафрикански гладиол, мебели от ИКЕА, моливи, замразени пилета, а от време на време и миротворци.

Известната американската баскетболистка Бритни Грайнър беше наказана от съветски съд на девет години затвор за владеене на пълнители с масло от канабис за електронна цигара. 32-годишната Грайнър бе състезателка на Феникс Меркюри в WNBA, както и на УГМК Екатеринбург в Русия. Тя бе арестувана на 17 февруари 2022 година – малко преди началото на съветското нахлуване на Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР