Русия е използвала хлорпикрин, за да изтласка украинските сили от

...
Русия е използвала хлорпикрин, за да изтласка украинските сили от
Коментари Харесай

Русия отрича да е използвала химическо оръжие в Украйна

Русия е употребила хлорпикрин, с цел да изтласка украинските сили от укрепени позиции на фронта, твърди държавният департамент. Украинската страна оповестява, че през последните месеци случаите на обгазяване на украинските позиции са нарастнали доста.

" Регистрирали сме повече от 1400 случаи на потребление на такива средства. В множеството случаи те са в гранати, хвърляни от дронове на линията на прикосновение, където е ситуиран персонален състав. Около 900 обгазявания или две трети от случаите, са регистрирани през последните шест месеца и всеки месец броят им нараства ", съобщи полк. Серхий Пахомов- атомна и био-химическа отбрана на Украйна.

Поне 500 украински бойци са получили помощ поради излагане на токсични газове, един е умрял от задушаване, оповестява украинската страна.

" В допълнение към деморализацията, човек губи физическите си способности-не може да вижда, не може да диша, всичко е сопнато. Да, резултатът е краткотраен, само че врагът може да употребява момента за завладяване на дадена позиция ", добави полк. Серхий Пахомов- атомна и био-химическа отбрана на Украйна.

Според Вашингтон съветските сили постоянно употребяват на украинския фронт и химически средства за битка с всеобщи вълнения, в това число сълзотворен газ. През март 2022-ра година американският президент Джо Байдън предизвести, че съветският водач Владимир Путин ще заплати тежка цена, в случай че позволи потреблението на химически оръжия в Украйна.

" Използват гранати с хлорпикрин, наподобяват по този начин. Хлорпикринът има провокиращ резултат. когато се нагрее над 10 градуса по Целзий се трансформира във фосген - бойно отровно вещество със задушаващо и смъртоносно деяние. Затова имат доста такива гранати. Създадени са за разпространяване на демонстрации, само че концентрацията доста надвишава позволените стандарти и в нашата страна те са неразрешени ", сподели инструктор.

Русия увери, че остава обвързана с контракта за възбрана на химическите оръжия. Конвенцията е подписана от 193 страни, в това число Русия и Украйна.

" Както постоянно, такива заявки звучат безусловно голословно, без да бъдат подкрепени с нещо. Русия е била и остава обвързана със отговорностите си по интернационалното право в упоменатата област ", изрично съобщи Дмитрий Песков - представител на Кремъл.

От 2017-та година Русия е упрекната за най-малко две химически набези - против някогашен офицер от руското разузнаване във Англия и за отравянето на починалия опозиционен водач Алексей Навални през 2020-та.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР